Dostupni linkovi

Suđenje za najveću pljačku u istoriji Japana


Ispred zgrade u elitnom delu Tokija, na ukradenom motoru marke Honda, čekala je zanosna devojka, koja je tek prešla dvadesetu. Za to vreme dvojica elegantnih Evropljana ušli su u zlataru. Najpre su pogledali nakit izložen u prizemlju, a onda je jedan od njih upitao: „Imate li nešto skuplje?“. Zatim u pratnji prodavca odlazi na sprat. Pažnju mu je odmah privukla dijamantska ogrlica, nekoliko prstenova ukrašenih dijamantima i dijamantske minđuše. Iznenada prodavca munjevitom brzinom onesposobljava specijalnim sprejem i baca na pod sa nekoliko udaraca pesnicom. Uz pomoć čekića koji mu je bio sakriven ispod jakne, lomi staklo i uzima dragoceni nakit. Potom njih dvojica kao senke napuštaju zlataru. Sedaju svo troje na motor i nestaju u nepoznatom pravcu. Istog dana grupa ulazi u avion i napušta Japan. U njihovom koferu nalazi se nakit procenjen na 25 miliona evra.

Ovo je rekonstrukcija najveće pljačke u istoriji Japana. Prema istrazi japanske policije, pljačku su izvršili Đorđije Rašović iz Arilja i Snežana Panajotović iz Niša, dok se vođa bande Aleksadar Radulović nalazi u pritvoru u Danskoj i očekuje se njegovo izručenje. Četvrti član grupe „Pink Panter“ – kako su je nazvale novine u Engleskoj – je i Doroti Fasola Mej kojoj će biti suđeno u Britaniji.

Uoči početka suđenja u Specijalnom sudu za organizovani kriminal u Beogradu, portparol Tužilaštva Tomo Zorić kaže da je optužnica pisana kao filmski scenario:

„Scenario je zaista filmski i to jeste najveća pljačka u istoriji Japana. Ukradena je ogrlica, sedam dijamantskih prstenova i tri dijamantske minđuše ukupne vrednosti oko 25 miliona evra. Da kuriozitet bude veći, taj nakit je čuvan u toj zlatari 13 godina. Radi se o elitnom kvartu Tokija koji se zove Ginza.“

Na prvom ročištu Đorđije Rašović i Snežana Panajotivić se nisu izjasnili o optužnici i odlučili su da se brane ćutanjem. U Tužilaštvu kažu da to neće usporiti proces protiv grupe „Pink Panter“ jer raspolažu brojnim dokazima. Krunskog dokaza ipak nema – niko ne zna gde se nalaze dijamanti vredni 25 miliona evra.
XS
SM
MD
LG