Dostupni linkovi

Poboljšani uslovi školovanja u Lipljanu


Poboljšani su uslovi za školovanje srpske dece u Lipljanu, te se početak normalizacije u toj oblasti smatra kao pravi uvod u unapređenje ukupnog stanja. Više od šest godina srpski đaci su se školovali u jednoj privatnoj oronuloj kući, a od januara ove godine nastavu pohađaju u novoj školi.

Zahvaljujući novčanim sredstvima kosovske Vlade i UNMIKa, u iznosu od 300 hiljada evra, osnovna škola “Braća Aksić”, smeštena u blizini srpskog naselja, modernog je izgleda i pruža sve uslove za izvođenje nastave. Ova škola je do 1999. godine imala 880 učenika, a nakon dešavanja tokom i posle konflikta taj broj je smanjen na 250, što obuhvata i isturena odeljenja u okolnim selima, dok je u samoj školi 62 učenika i 15 dece predškolskog uzrasta. Jugoslav Crvenković je direktor škole:

“Nadamo se da ćemo ovim objektom privući određeni broj roditelja i dece da napunimo ovaj objekat. Mislim da treba da stanemo sa nekim problemima, nasiljem. Sve zavisi od opštine i njihovog autoriteta dali će ova deca pohađati ovaj objekat.”

Nove prostrane učionioce, klupe, nastavna sredstva, kompjuteri, kao da su vratili osmeh na licima malobrojnih srpskih đaka. Iako su svi zadovoljni novom školom, ne krije se oprez kada je reč o bezbednosti. Osmi razred pohađa 15 učenika, a među njima su i Sanja Milisavljević i Nikola Đurić:

“Veoma je lepo, učionice su velike imamo i salu, hodnici su prostrani.

“Pa lepo je mnogo je bolje nego što je bilo u staroj školi, učionice su veće, komotnije je tako. Lepo se osećamo ovde.”

Kako se krećete, da li ste bezbedni?

“Ne osećam se bas bezbedno, ali ipak neku bebzednost osećamo, ne idemo sami idemo zajedno u grupi.”

Bogdanka Mirić, profesor muzičke kulture, srećna je zbog nove škole i priseća se rada u teškim uslovima:

“Do pre pet meseci radili smo u otežanim uslovima u privatnoj kući koja je imala 4 prostorije. Imali smo otežane uslove, sada smo vrlo srećni i zahvaljujemo se svima koji su nam obezbedili da pohađamo nastavu u boljim uslovima”.

Da li je bilo problema, da li ste bezbedni kada dolazite u školu?

“Do sada nije bilo problema.”

Iako je u Lipljanu do nedavno bilo manjih etničkih incidenata, danas je situacija bolja i to upravo, kako kažu ovdašnji Srbi, nakon intevencija lokalnih vlasti. Škola nije pod direktnom zaštitom snaga bezbednosti, a direktor Škole Crvenković, kaže da zbog straha mnogi roditelji još uvek svoju decu prate do škole i vraćaju ih kući:

“Dece idu u školu u pratnji roditelja. Škola ima svoje radnike koji samo fizički obezbeđjuu 24 sata. Povremeno policija obilazi, ali nema 24 časa obezbeđenje.”

Kosovski ministar za obrazovanje, nauku i tehnologiju, Agim Veljiu obišao je u četvratak novoizgrađenu školu “Braća Aksić” u Lipljanu, gde je razgovarao sa nastavnim osobljem i učenicima. Veljiu kaže kako je izgradnja novih školskih objekata za manjinske zajednice od posebnog značaja za njihovu integraciju:

“Ministarstvo čini sve napore da stvori kako prostor tako i druge uslove u cilju integracije manjina u sistem obrazovanja Kosova.”

Uvidevši da ovakvim inicijativama postoji zainteresovanost, kako kosovskih vlasti tako i UNMIK-a, Srbi se nadaju da će se nakon stvaranja boljih uslova za školovanje nastaviti poboljšanje njihovog života u ovom gradiću centralnog Kosova. Ministar Veljiu je ocenio kako ima napretka na polju slobode kretanja:

“To su pitanja na kojima još moramo da radimo, ali verujem da su u poslednje vreme stvoreni uslovi za bolji život i slobodu kretanja za ovdašnje Srbe. Istovremeno mi pozivamo raseljene da se vrate.”
XS
SM
MD
LG