Dostupni linkovi

Kao da rat još traje


Na imanju Vlastimira Ristića, u selu Opornica kod Kragujevca, iskopano je oko tri stotine različitih projektila zaostalih iz Drugog svetskog rata. Ristić je bombe i granate otkrio u zemlji, ispod gomile drva koja je stajala u dnu dvorišta. Policija je prošle godine iz Ristićevog dvorišta odnela više od sto različitih bombi i granata, ali je on pretpostavljao da u blizini kuće ima još skrivenih projektila koje je njegov otac sakupljao i demontirao nakon Drugog svetskog rata:

„Za vreme Drugog svetskog rata je to tu doterivano. Moj otac je to razmontiravao i eto do dan danas to tu stoji u dvorištu.“

Milan Milošević iz Vojno-tehničkog zavoda iz Kragujevca kaže da su pronađeni projektili stariji od šezdeset godina, ali da i dalje predstavljaju veliku opasnost za okolinu, zbog čega će njihovo uništavanje biti organizovano na dve lokacije:

„Deo municije čiji dalji transport predstavlja opasnost, biće uništen na licu mesta, a veći deo municije za koji smatramo da je bezbedan za transport, biće transportovan u Remontni zavod u Kragujevcu, gde će na poligonu Remontnog zavoda biti uništen.“

Meštani Opornice su nakon Drugog svetskog rata sakupljali i skladištili ubojna sredstva, pa se pretpostavlja da u selu ima više lokacija na kojima je zakopano staro oružje.

Radovan Saković, načelnik Odeljenja za odbranu grada, kaže da stare arsenale treba što pre otkriti i uništiti, kako bi se sprečile neželjene posledice:

„Obraćamo se meštanima Opornice da izvrše prijavljivanje svih ubojnih sredstava za koja znaju da postoje na ovoj teritoriji, da bi se sprečile posledice ukoliko bi se ta sredstva našla u rukama dece ili neodogovrnih lica.“

U ataru ovog šumadijskog sela, krajem Drugog svetkog rata, vođene su borbe između nemačkih trupa i jedinica Crvene armije, iza kojih su ostale velike količine municije i ubojnih sredstava.
  • 16x9 Image

    Branko Vučković

    Pre raspada bivše Jugoslavije objavljivao tekstove u beogradskim, zagrebačkim, skopskim i sarajevskim štampanim medijima. Od 1997. do kraja 2014. godine, radio je kao urednik, zamenik direktora i direktor programa Radio-televizije Kragujevac. Dopisnik je RSE od 1999. godine.

XS
SM
MD
LG