Dostupni linkovi

SAD očekuju rešenje statusa ove godine


Vizner je u subotu naveče, prilikom posete manastiru Visoki Dečani naglasio da je zaštita verskih i kulturnih spomenika na Kosovu obaveza međunarodne zajednice, ali i lokalnih zajednica. Vizner je, u razgovoru sa vladikom lipljanskim Teodosijem i protosinđelom Savom, naglasio da pravoslavni manastiri i drugi kulturno-istorijski spomenici Srba na Kosovu moraju biti sačuvani.

Pre Dečana, Vizner je posetio Prizren, gde je rekao da je zadovoljan onim što vlasti čine da osiguraju prava manjinama:

"Vlade razgovaraju o širim pitanjima, dok su zajednice te koje trebaju pružiti ruku jedna drugoj za bolju budućnost između većine i manjine."

Američki zvaničnik u Prištini je dan ranije razgovarao sa predstavnicima institucija, pregovaračkim timom Prištine i predstavnicima kosovskih Srba. Nakon tih razgovora Vizner je rekao kako Sjedinjene Američke Države smatraju da se proces definisanja statusa Kosova mora završiti tokom ove godine. On je izjavio da Vašington podržava angažovanje specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija u rešavanju statusa:

“Američki stav je da se status za Kosovo treba naći tokom ove godine. Rešenje treba biti takvo da ovom regionu omogući prosperitet, stabilnost i evropsku integraciju.”

Prema njegovim rečima, Vašington je zadovoljan dosadašnjim aktivnostima kosovske strane u Beču, a američka vlada ceni angažovanje Prištine u cilju stvaranja demokratskog društva:

“Kosovske vlasti su počele da preduzimaju važne korake ka stvaranju poverenja između zajednica.”

Danas je Vizner u Beogradu, a nakon toga će posetiti Skoplje i Tiranu.
XS
SM
MD
LG