Dostupni linkovi

U Crnoj Gori žive Evropljani...


Darko SAVELJIC, ornitolog iz Podgorice

Subota, 8. april 2006.
«Kroz Bosnu ne pjevaj, kroz Srbiju ne igraj, kroz Makedoniju ni jedno ni drugo», istina je Titove Jugoslavije. Potvrdila je na sinoćnjem koncertu održanom u KICu Velika Esma Redžepova, proslavljajući Međunarodni Dan Roma. Podigla je sa stolica drvene Podgoričane. Neki su uz ritmične makedonske i romske pjesme počeli čak i da gibaju. Čak i da gibaju! Još sam pod jakim utiscima. Prije dvadesetak dana bio sam u Ljubljani na koncertu Josipe Lisac. Druga kultura, druga muzika, druga publika. Nosila su se skupa odijela, sala je bila od Marije Terezije, svi efekti profi, samo je falilo južnjačke topline.
Ovaj topli subotnji dan provodim u Martinićima, gdje odmaram znojeći se u voćnjaku kojeg sam sam sadio i kalemio. Radim i razmišljam, u vinogradu i mojim Martinićima uvijek o pozitivnim temama. Takvo je podneblje.

Nedjelja, 9. april 2006.
Još sam na selu. Prisustvujem protestu protiv ilegalne eksploatacije gline, koju za potrebe izgradnje podgoričke deponije izvodi Opština Danilovgrad. Još jedan atak na prirodu i na zakone ove države: teškim kamionima već su oštetili lokalni seoski put pravljen novcem mještana i na njihovim imanjima. Žele eksploataciju po svaku cijenu, kršeći zakon koji nalaže obaveznu izradu elaborata. O tome, kao i mnogim drugim aktivnostima koje predhode eksloataciji, gradonačelnik Danilovgrada nije upoznat. Zaključak skupa je da mu napismeno dostavim slijed koraka koji predhode eventualnom urvanju jedne od rijetkih močvara u Bjelopavlićima.

Ponedjeljak, 10. april 2006.
Ne volim ovaj dan, sve se ostavlja za ponedjeljak. Jutros vodim moja tri ponosa, sina i dva sestrića u vrtić. Po milioniti put niko da stane da pređemo ulicu na pješačkom. Razmišljam, kako bi se ovdje lijepo živjelo kada bi svi imali izgrađenu osnovnu kulturu. Sinoć sam gostovao na MBC televiziji, danas sam u novinama oko problema sa glinom. Otac me savjetuje da malo skalam, da mi neko ne slomi kičmu. Ni on, kao ni mnogi moji sugrađani,nema apsolutnu građansku slobodu i hrabrost – boji se da mu neko ne otme pošteno zarađenih 35 godina u Elektrolizi.

Utorak, 11.april 2006.
Sinoć sam završio Sarajlića. Toplina pjesama nastalih ispod Trebevića još mi puni grudi. Odlazim u Konzulat Italije, podnio sam zahtjev za vizu na godinu, dali su mi je na pola. Brdo papira i para. Kupujem slobodu, tužan sam zbog toga.
Produžavam ka solani, posmatram flamingose, labudove... Zabrana lova za samo godinu dana drastično je povećala broj ptica, danas ih na 15 km2 slanih bazena ima više nego na 300 km2 Skadarskog jezera. Pišu mi iz Britanije, žele u Crnu Goru da posmatraju ptice, raduje me da imamo nešto da im pokažemo.

Srijeda, 12. april 2006.
Sa Borutom iz Slovenije planiram promociju Crne Gore na Sajmu posmatrača ptica u Britaniji. Oženio se mojom prijateljicom iz Podgorice i sada nam je glavni ambasador ka EU. Mnogo putuje po svijetu, samo priča o maloj državi i njenom ptičjem bogatstvu. Crna Gora je postala velika kada je kralj Nikola poudao kćeri po evropskim dvorovima. I ovaj put zetovi rade za dobro naše države.
Nakon uobičajenog dana, na rođendanskom sam slavlju kod prijatelja iz djetinstva. Stojo, Darko, Dženo, Peki... daju mi nadu da u Crnoj Gori žive Evropljani, veći od onih koje gledamo po ulicama metropola starog kontinenta. Tu nijesu Pavle i Suza iz Beograda, Sanja i Borut iz Ljubljane, Oki i Keti iz Skopja... Prijateljstvo sa svima njima mi daje krila.

Četvrtak, 13. april 2006.
Kiša je, ne mogu na Skadarsko jezero. Radim u kancelariji, pišem tekstove za knjigu koja uskoro izlazi uz «Vijesti» u tiražu od 23.000 – Ptice Crne Gore i njihova značajna staništa. Prva je takve vrste na našem jeziku i o nekoj životinjskoj ili biljnoj grupi. Sve se po tri puta provjerava, ne smije biti greške.
Planiram odlazak u Sloveniju i Italiju naredne sedmice, vodim zaposlene iz Ministarstva turizma na slovenacku solanu i u deltu Po, tamo posmatranje ptica okuplja na stotine hiljada turista. Natura viva prikazuje emisiju o slovenačkoj i ulcinjskoj solani, pravili smo je zajedno. Ne mogu da vjerujem da toliko ljudi gleda TV, stižu brojne SMS reakcije.
Ipak, najdraži dio dana mi je druženje sa suprugom Jasminkom i Ogicom, bez kojih moj život ne bi vrijedio boba.
XS
SM
MD
LG