Dostupni linkovi

Jačanje ekonomskih odnosa otežano političkim problemima


Najjača svjetska ekonomija, ona američka, i najbrže rastuća ekonomija današnjice, ona u Kini, zajedničkim bi poslovnim interesima mogle prevladati međusobne višedecenijske ideoloske razlike i suprotstavljene geostrateske pozicije.

Iako i na ekonomskom planu postoje ozbiljni problemi, poput velikog američkog trgovinskog deficita, čijem smanjenju ne pogoduje nerealno visok tečaj kineske nacionalne valute, te masovna i nekontrolirana tehnološka piraterija kojom Kinezi oštećuju Ameriku za desetke milijardi dolara, dvije zemlje imaju obilje zajedničkih ekonomskih interesa koji ih, poput magneta, privlače jednu drugoj.

Tom približavanju sve manje smetaju desetljećima isticane i naoko nepomirljive ideoloske razlike. Administracija predjednika Busha, zbog krupnih poslovnih interesa, uglavnom još samo formalno prosvjeduje zbog ograničavanja ljudskih prava i sloboda u Kini. Glasnogovornik Bijele kuće Sean McCormack tvrdi da će se o toj temi i ovaj put razgovarati:

"Što se tiče ljudskih prava, to je pitanje koje uvijek postavljamo u razgovorima s kineskom stranom. Nema sumnje da će i ovaj put biti tako. Ljudska prava, vjerske slobode, sloboda izražavanja su pitanja o kojima predsjednik i državna tajnica uvijek razgovaraju s kineskim dužnosnocima."

Unatoč uvjeravanjima Bijele kuće, većina promatrača uočava kako se pitanje ljudskih prava i sloboda u Kini s američke strane potiče još samo radi zadovoljenja forme i senzibiliziranih američkih udruga koje neprestano ukazuju na sistematska kršenja tih prava od strane kineskih vlasti. Istodobno, Vlada u Pekingu ublažava stav prema američkoj podršci Tajvanu koji Kina smatra svojim odmetnutim područjem. Zamjenik ministra vanjskih poslova Jang Đieci jutros je izjavio:

"Pitanje Tajvana je najvažnije, najosjetljivije i središnje pitanje kinesko-američkih odnosa. Pozivamo Sjedinjene Države da se, zajedno s Kinom, suprotstave secesionističkim akticnostima na Tajvanu."

Na političkom planu dvije strane žele više istaći pitanja u kojima se slažu i promatrači vjeruju kako će predsjednici Hu Đintao i George W. Bush u Washingtonu nastupiti za zajedničkom usuglašenom deklaracijom o neširenju nuklearnog oružja, namjenjenoj Iranu i Sjevernoj Koreji. Višednevni posjet Sjedinjenm Državama kineski predsjednik počinje idućeg četvrtka.
XS
SM
MD
LG