Dostupni linkovi

A šta ako referendum ne uspije?


Partije koje se zalažu za opstanak zajedničke države sa Srbijom ne zamišljaju srpsko crnogorsku zajednicu na identičan način. Neke budućnost vide u uspostavljanju zajednice na principu Ustavne povelje, dok se druge zalažu za znatno čvršću federaciju. Najjača Socijalistička narodna partija insistira na striktnom poštovanju Ustavne povelje, a u programu te stranke: „uvažava se i poštuje državnost Crne Gore“. Srđan Milić, visoki funkcioner te stranke, kaže da je jedini problem što do sada nije bilo političke volje da postojeća državna zajednica zaživi:

„Činjenica na štetu te državne zajednice mi vidimo u onom dijelu gdje su bile jasne opstrukcije iz Crne Gore da se ne zažive neke vitalne funkcije državne zajednice. Sva priča o dvovalutnom sistemu i dinaru je priča koju mi ne priznajemo kao značajnu, zbog toga jer je jasno da u Crnoj Gori postoji euro kao platežno sredstvo, dinar postoji u Srbiji i problem je u tome da nije postojala politička volja između Centralne Banke Crne Gore i Narodne Banke Srbije zbog čega nijesu do sad došle do usaglašavanja u načinu platnog prometa“.

Goran Danilović, visoki funkcioner Srpske narodne stranke, u čijem programu se zajedništvo Srbije i Crne Gore opisuje kao demokratska federacija dvije srpske države, za naš radio, takođe, kaže da državnu zajednicu treba graditi na principima Ustavne povelje, iakou programu te stranke eksplicitno piše da ekonomska budućnost Srbije i Crne Gore leži u objedinjavanju tržišta: „zdravom i konvertibilnom dinaru“, Danilović za naš radio kaže sasvim suprotno:

„Srpska narodna stranka vjeruje kako postoji dovoljno ustavnog kapaciteta da mi budemo jedna moderna država po uzoru na evropske moderne federacije u kojoj nikome neće biti tijesno i u kojoj neće biti pritisaka jedne države članice na drugu. Jedna od mogućnosti je samo da možete i u Srbiji i u Crnoj Gori raspolagati i dinarom i eurom. Ne vidim zbog čega danas to ne može da se radi“.

I u programu Demokratske srpske stranke Srbija i Crna Gora se tretiraju kao dvije države srpskog naroda. U toj stranci nepominju Ustavnu povelju kao osnov za uspostavljanje zajednice, već se zalažu za znatno čvršću federaciju. Potpredsjednik Demokratske srpske stranke Simonida Kordić:

„Što podrazumeva slododan protok roba, ljudi i kapitala, znači državu u kojoj neće biti granice izeđu Srbije i Crne Gore, gde neće biti limitirajući faktor carina za prenos roba, protoka kapitala. To, takođe, podrazumeva i određene zajedničke funkcije na saveznom novou, zajedničke inostrane poslove, zajedničku međunarodnu trgovinu, zajedničku vojsku, što i u ekonomskom i političkom smislu obezbeđuje maksimalizaciju realizacije interesa obe članice“.

Visoki funkcioner Narodne stranke Milan Radović smatra da zajedicu Srbije i Crne Gore treba izgraditi na postojećoj Ustavnoj povelji, mada su prvaci te partije do sada priželjkivali neka rješenja koja nijesu karakterisala postojeću državnu zajednicu:

RSE: Lideri Narodne stranke su do sada više puta ponovili da bi u Crnu Goru trebalo vratiti dinar. To nije način na koji je funkcionisala dosadašnja državna zajedica. Kako to komentarišete:

RADOVIĆ: Svakako treba uspostaviti jedinstveno tržište, takođe, treba uspostaviti platni promet jedinstveni, usaglasiti carine, poreski sistem i tako dalje, ali to ne znači da moramo imati isti valutni sistem. Možemo funkcionisati i sa dvije valute.

RSE: Vi se ne slažete sa ranije izrečenim izričitom stavom lidera Vaše stranke da bi u slučaju opstanka državne zajednice u Crnu Goru vratio dinar?

RADOVIĆ: Pa, nijesam siguran da je on bio izričit. Naravno, to je stvar, ovaj, buduće vlasti.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG