Dostupni linkovi

Dunav poplavio sva priobalna područja


Dunav je protekle noći i jutros u dijelovima Rumunjske i Bugarske dosegao najviši nivo u posljednjih nekoliko desetljeća. Nasipi na više mjesta popuštaju, a stotine ljudi napuštaju domove. Bugarsko ministarstvo za izvanredne situacije proglasilo je stanje elementarne nepogode i naložilo iseljavanje svih gradova uz veći dio toka Dunava čiji je vodostaj na nekim mjestima dosegao kritičnu razinu od 930 centimetara, a rijeka zaprijetila potpunim izlijevanjem.

U toku je evakuacija prizemlja i donjih katova gradske bolnice i sirotišta u gradu Vidinu. Tamosnje škole su zatvorene, a stanovništvu naloženo da napusti grad. U gradu Lom, vojska i dobrovoljci pokusavaju postaviti novi nasip od vreća s pijeskom, nakon što je ranije izgrađen nasip popustio, a voda počela prodirati u kuće uz obalu Dunava.

Naglo topljenje velikih količina snijega i obilne padavine, već dvije sedmice uzrokuju rast rijeka u Srednjoj i Istočnoj Evropi. Bugarski stručnjaci procjenjuju da bi vodostaj rijeke u Vidinu i nekoliko drugih gradova do kraja dana i sutra mogao prijeći 960 centimetara. To je najviši vodostaj od 1942. godine kada se Dunav izlio i poplavio gotovo sve gradove u svom donjem toku. Procjenjuje se da će se rast tijeke nastaviti i da bi do sredine iduće sedmice Dunav u Bugarskoj mogao doseći rekordnih 990 centimetara. Bugarske vlasti zatražile su od susjednih Rumunjske i Srbije, koje se također bore s posljedicama visokog vodostaja rijeke, da smanje količine vode koje se ispuštaju iz hidrocentrale Đerdap.

U nekoliko rumunjskih sela, nedaleko od delte Dunava, protekle su noći popustili nasipi, a voda je prodrla u više od 70 kuća i poplavila više od 5.000 hektara plodnog zemljišta. Stručnjaci uz svim podunavskim zeljama upozoravaju da će se rast tijeke nastaviti još nekoliko dana.
XS
SM
MD
LG