Dostupni linkovi

Nove studije o načinu liječenja raka dojke


Studija koju je objavio časopis Američkog medicinskog udruženja, kaže kako je utvrđeno da 70 posto oboljelih žena od karcinoma dojki, a koje uzimaju hormon estrogena ne moraju nužno i na kemoterapiju, jer estrogen zapravo blokira negativne efekte širenja bolesti. No, većina liječnika drži se tradicionalnog liječenje i to kemoterapijom.

Liječnici upozoravaju da će biti potrebno još mnogo istraživanja koja bi potvrdila teoriju o pozitivnom efektu uzimanja estrogena. Naime, bit će pacijenata koji će tražiti visoki stupanj garancije da se bolest može prevladati bez kemoterapije, i bit će i onih koji, sasvim logično, neće pristajati na takav eksperiment. Istodobno, studija koju objavljuje Ženska zdravstvena inicijativa je utvrdila da estrogen koje žene uzimaju tijekom menopauze ne prouzrokuje karcinom. No, istraživanje je provedeno na ženama kojima je već odstranjena maternica. Naime, te žene mogu uzimati samo hormon estrogena, a kod zdravih žena estrogen se mora kombinirati sa drugim hormonima kako bi se smanjio rizik od tumora. Ovo istraživanje, provedeno na više od 10.000 žena, je pokazalo da estrogen nije povećao rizik oboljenja od tumora, ali je povećao rizik moždanog udara i pojavu demencije kod žena starijih od 65 godina.

Naravno, znanstvenici još uvijek nemaju pravi odgovor na pitanje - kako to da estrogen koji može pridonijeti razvoju raka prsiju, ne povećava rizik dobivanja raka. Dr. Marcia Stefanick ističe da je većina žena iz spomenutog istraživanja bila debela. Nakon menopauze glavni izvor estrogena je debljina, tako da im nije bilo potrebno dodatno ga uzimati u tabletama. Druga je mogućnost da su te žene koristile lijek koji sadrže estrogen koji je uzet od životinja i tek mimikrija ljudskog hormona estrogena.

Posljednja istraživanja o kojima piše i "New York Times" otvaraju brojna pitanja brige o zdravlju žene i najraširenijoj bolesti kod žena – tumora dojke. Redovita kontrola i mamografija potrebna je nakon 40 godine života. Otkrivanje raka u ranoj fazi garantira da se bolest može izliječiti.
XS
SM
MD
LG