Dostupni linkovi

PRAG


Netačni su navodi nekoliko medija sa Kosova i iz Srbije da je američki državni podsekretar za političke poslove Nikolas Berns (Nicholas Burns) rekao pre nedelju dana da je "cilj pregovora o statusu Kosova – nezavisnost Kosova".
Na internet stranici tog centra je tonski zapis u kojem je među ostalom sledeća izjava Nikolasa Bernsa:
"Naš posao u Evropi nije završen, jer Balkan ostaje ostrvo u srcu Evrope koje nije povezano sa dvema transatlantskim institucijama - Evropskom Unijom i NATO paktom.
Mislim da svi mi u Evropi, Sjedinjenim Državama i u NATO-u, delimo isto mišljenje - da Srbija, kada postane demokratska, kao i Hrvatska i Albanija i Makedonija i nezavisno Kosovo, ako tako bude dogovoreno kroz Ujedinjene nacije u neko doba tokom ove godine, a što je predmet ovih pregovora - sve te zemlje bi morale imati evropsku budućnost, kao članice Evropske Unije".
Podsekretar Berns je u govoru u Centru za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu, prilikom nabrajanja područja regije koja bi po mišljenju Sjedinjenih Država i Evropske unije trebalo da budu članice Unije i NATO-a, pomenuo poimenice nekoliko država i nezavisno Kosovo ako tako bude dogovoreno tokom pregovora, što je, kako je rekao predmet pregovora.
Te njegove reči "predmet pregovora" (object of negotiations) neki mediji su pogrešno interpretirali kao "cilj pregovora" (objective of negotiations) što on nije rekao.
XS
SM
MD
LG