Dostupni linkovi

Smjena na čelu Italije


Rano jutro u Italiji je donijelo dosada neviđenu dilemu – ide li talijanski parlament ka podjeli bez presedana: između konzervativne koalicije premijera Silvija Berlusconija i one koju predvodi njegov suparnik lijevog centra Romano Prodi. Svi su analitičari, posebno ekonomisti zabrinuto govorili o novom periodu političke nestabilnosti. Nakon dvanaestosatnog prebrojavanja, izborna je komisija objavila rezultate glasanja za Donji dom parlamenta – Prodijev lijevi centar za dlaku je odnio pobjedu nad Forza Italia. Svojim je pristalicama u Rimu Prodi objavio:

"Dragi prijatelji, pobjedili smo, sada treba početi djelovati. Vladaćemo ujedinjeni narednih pet godina Povešćemo Italiju naprijed čak i sa ljudima koji nisu glasali za nas. Moramo ujediniti zemlju!”

Berlusconijev portparol osporio je izbornu pobjedu, a vodeći zvaničnik u toj stranci nagovijestio je kako će konzervativci zatražiti ponovno prebrojavanje glasova. Ovakve zahtjeve Berlusconijeva koalicija temelji na činjenici da je lijevi centar pobjedu odnio s 25.000 glasova razlike, što je zaista minimalna razlika. Enrico La Loggia, odlazeći ministar za regionalne poslove kaže:

“Mslim da je u opštem interesu neka vrsta revizije. To dugujemo našim građanima koji su u tako velikom broju izašli na glasanje."

Nedugo nakon što je objavljeno kako je Prodijeva koalicija osvojila četiri od ukupno šest mjesta koje daje dijaspora, što im je i u Senatu donijelo prevlast od dva mjesta u odnosu na Berlusconija, Prodi je posredno odgovorio zahtjevima za prebrojavanjem oko pola miliona navodno spornih glasova:

"Čuo sam vijesti o tome da je zemlja podijeljena. Neće biti nikakve podjele. Imamo većinu u oba doma parlamenta, ne vidim nikakav problem za buduću vladu."

Odlaskom Silvija Beslusconija zatvora se 'mračna stranica' novije italijanske istorije. Prodijeva pobjeda vraća zemlju evropskoj matici. No novi premijer imaće težak zadatak da, s dosta podijeljenom koalicijom na čijem se čelu nalazi, rješava brojne domaće probleme - od budžetskog deficita, preko reforme univerziteta, do pitanja homoseksualnih brakova.

Analizirajući najdramatičnije italijanske izbore od pada fašizma 1945. godine, analitičari su se slažili da je Prodijeva pobjeda donijela većeg saveznika Bruxellesu nego Washingtonu, što će se najprije odraziti u bržem povlačenju italijanskih snaga iz Iraka. Među brojnim komentarima nakon izbora u Italiji izdvajamo dva. Ruski dnevnik Komersant u svom On-line izdanju piše kako je Silvio Berlusconi izgubio od samog sebe, a Neue Zurcher Zeitung kako se Prodi nema baš čemu radovati jer je preuzeo meso u kojem je škorpion već zario svoju bodlju s otrovom. Prva sjednica novog, 15. parlamenta Talijanske Republike održat će se 28. aprila. Novi parlament mora izabrati i novog predsjednika Republike, pošto sadašnjem šefu države, Carlu Azegliju Ciampiju, istječe sedmogodišnji mandat 18. maja. Već 28. maja Talijani će izići na birališta za lokalne izbore, a u junu će se izjašnjavati na referendumu o ustavnim reformama.
XS
SM
MD
LG