Dostupni linkovi

Plakati sa likom haškog begunca po Beogradu


Dok najviši državni zvaničnici Srbije ponovo uveravaju međunarodnu zajednicu da će uhapsiti Ratka Mladića bez odlaganja, sam centar Beograda osvanuo je oblepljen podrške ovom haškom beguncu.

Nakon što je grupa policajaca i radnika Gradske čistoće skinula Mladićeve fotografije ispred Skupštine Srbije, generalni sekretar pokreta „Obraz“ Mladen Obradović najavljuje nastavak ove akcije u drugim gradovima, tvrdeći da je to što oni rade potpuno legalno:

„Nemaju nikakvo pravo da skidaju plakate koji su postavljeni na za to predviđenim mestima. Dakle, to je jedan čisto politički čin i on jasno pokazuje da oni koji su izdali takvu naredbu, ne prezaju ni od kršenja zakona i uredbi koje su oni sami doneli, samo ako to ide u prilog njihovih političkih stavova odnosno njihove političke opcije. A ta politička opcija je zapravo antisrpska, jer ne možemo govoriti o opciji koja bi bila za dobro srpskog naroda, a zalaže se za izručivanje Hagu najvećih srpskih heroja kao što su Ratko Mladić i Radovan Karadžić.“

Menadžer grada Beograda Bojan Stanojević potvrđuje da će komunalne službe uvek reagovati na isticanje materijala neprimerenog sadržaja:

„Ja to gledam kao na mogućnost da svako kaže šta misli, a na državi je da reaguje. Ja bih podržao lepljenje plakata optuženika za ratne zločine pod uslovom da ga oni pozivaju da se što pre preda. Na svu sreću, većina je onih koji smatraju da mi jednostavno treba da stavimo tačku na taj deo naše istorije i da ne može sudbina države da zavisi od sudbine pojedinca. Mi smo za vreme Miloševića imali prilike da vidimo kako to izgleda.“

Stanovnici Beograda sa druge strane ne pokazuju preveliku zgroženost prema Mladićevim plakatima na kojima je ispisana srpsko-engleska složenica „Srb-in“:

„Ne daj se Srbine, ne daj se! Hag je ubica.“

„Svaki Srbin treba da bude kao general Mladić.“

„To je srpski junak.“

„To je glupost. Uopšte nisam ni primetila.“

„Moje je mišljenje da ovo treba da zakače u Hag kad on tamo bude. Kad bude ,in Hag‘.“

Profesorka nacionalne istorije na Pravnom fakultetu u Beogradu Olga Popović-Obradović smatra da svi ovi gestovi podrške haškim beguncima nalaze svoju duhovnu hranu u ponašanju aktuelne vlasti u Srbiji:

„Politika legalizma aktuelne Vlade Vojislava Koštunice se može jednostavno prevesti kao politika kontinuiteta sa režimom Slobodana Miloševića. Ukoliko na taj način insistirate na politici legalizma, onda je sasvim prirodno da ćete imati i pozivanje na legalizam u ovakvim situacijama u kojima se očito radi o zaštiti najtraženijih haških optuženika trenutno u Evropi i svetu, a to su Ratko Mladić i Radovan Karadžić. Prema tome, vi ustvari pokušavate da date legalnu i legitimnu formu zahtevima za podršku optuženima za najteže ratne zločine u istoriji posle Drugog svetskog rata. To je manifestacija stanja društva koje nije u stanju da se pomeri napred i da napravi jasan uvid o svom mestu u svojoj neposrednoj prošlosti.“
XS
SM
MD
LG