Dostupni linkovi

Vlasti tvrde da nema tajnih zatvora


Amnesty international u svom posljednjem izvještaju nazvanom „Ispod radara: tajni letovi do torture i nestanka“, na osnovu svjedočenja trojice zatočenika iz Jemena koji su nedavno pušteni na slobodu, tvrdi kako postoji vjerovatnoća da su tajni zatvori CIA-e postojali i na teritoriji BiH. Linda Arojo, Amnesty International:

„Eksperti vjeruju da je veoma, veoma vjerovatno da su ova trojica držana u tajnom pritvoru, a moguće krajnje destinacije pritvora su Turska, Bugarska, Rumunija, Albanija, BiH i Slovačka Republika. BiH je jedno od mjesta gdje su ovi muškarci mogli biti držani u tajnosti.“

U izvještaju Amnesty Internationala navodi se da je CIA koristila rupu u zakonu koja omogućava privatnim avionima da se spuste na strane aerodrome, a da prethodno ne budu obaviještene lokalne vlasti - za razliku od vladinih ili vojnih aviona. Međutim, u BiH nije zabilježeno nijedno ovakvo slijetanje, no u najbližem susjedstvu jesu četiri. Naime, u Hrvatskoj, odnosno na aerodromu u Dubrovniku, kao i na aerodromu u Skoplju u Makedoniji zabilježena su po dva ovakva slijetanja. S obzirom da su zatvorenici svjedočili da su bili prevoženi u kratkim letovima i helikopterima, nije isključeno da je BiH, odnosno, američka vojna baza Orao kraj Tuzle, na koju se najviše sumnja, bila njihovo krajnje odredište.

Nedavno je, na zahtjev Vijeća Evrope, Ministarstvo pravde BiH dostavilo svoj izvještaj sa nalazima vezanim za tajne zatvore, potvrdio je zamjenik ministra Jusuf Halilagić:

„U zvaničnom izvještaju Ministarstva pravde BiH, koji je poslan prije mjesec dana preko Ministarstva vanjskih poslova Vijeću Evrope, je konstatovano da u BiH nije bilo tajnih zatvora CIA-e.“

Uz Ministarstvo pravde, i Ministarstvo sigurnosti, kao i Ministarstvo za ljudske prava i izbjeglice BiH, dostavili su 6. aprila svoje dorađene izvještaje generalnom sekretaru Vijeća Evrope Teriju Dejvisu. Portparol Ministarstva vanjskih poslova BiH Nebojša Regoje:

„Odgovor na dodatna pitanja je dan prije roka dostavljen gospodinu Teri Dejvisu. Što se tiče sadržaja, to vam ne bih mogao reći, s obzirom da se očekuje da će sekretar dati informaciju o objedinjenom izvještaju za ukupno 37 zemalja od kojih je tražena dodatna informacija.“

Primjedbe Vijeća Evrope na prvobitni izvještaj odnosile su se najviše na nedostatak informacija o izručenju alžirske grupe američkim snagama koju su, zbog optužbe da je povezana s terorističkom mrežom, pritvorile u bazu Gvantanamo na Kubi. Prema Halilagićevim riječima, i ovaj zahtjev je ispunjen:

„Istakli smo problem alžirske grupe. Iako se izvještaj odnosi na period od avgusta 2002., mi smo se osvrnuli i na slučaj alžirske grupe, iako je ona deportovana u januaru 2002. godine“

Prema najavama, generalni sekretar Vijeća Evrope Teri Dejvis bi do kraja ove sedmice trebao javnosti prezentirati informacije koje su dostavile zemlje za koje se sumnja da su bile umiješane u tajne operacije CIA-e.
XS
SM
MD
LG