Dostupni linkovi

Socijalisti dobili najviše glasova


Na prvim izborima otkako je Mađarska 2004. godine ušla u Evropsku uniju, za Socijaliste premijera Ferenca Gyurcsanyja glaslao je oko 43, posto birača, dok je stranka Fidesz, bivšeg premijera Viktora Orbana, dobila potporu oko 42 posto glasača. Poziciju Socijalista ojačao je dobar izborni rezultat njihovih koalicijskih partnera, liberalne stranke Slobodnih demokrata, koja je dobila 6,5 posto glasova. Nakon prvog kruga izbora, bloku Socijalista i Liberala tako će pripasti 113 zastupničkih mjesta. Konzervativni Fidesz i njegov mali koalicijski partner, Demokratski forum, zajedno će dobiti 99 mjesta (97+2).

Izborni sistem u Mađarskoj predstavlja kombinaciju većinskog i proporcionalnog. Od ukupno 386 zastupničkih manadata, 210 ih se bira po proporcionalnom sistemu, sa stranačkih lista, a preostalih 176 po većinskom, koje popunjavaju pobjednici svake od izbornih jedinica.

Odziv birača na jučerašnji prvi krug izbora bio 67,5 posto, a drugi krug u kojem će se glasati za popunu preostalih vise od 100 zastupničkih mjesta održat će se 23. ovoga mjeseca. Održe li do sada osvojenu većinu, vladajući Socijalisti i Liberali postat će prvi politički blok koji je dvaput zaredom uspio formirati vladu otkako je prije 16 godina u Mađarskoj uspostavljena demokracija.

Socijalisti su prešli u vodstvo nakon što su u središnje izborno povjerenstvo počeli pristizati rezultati iz Budimpešte i drugih velikih gradova, dok su raniji rezultati davali prednost Fideszu koji ima veću potporu u ruralnim dijelovima zemlje.

Kao ključan za pobjedu Socijalista, mogao bi se pokazati uspjeh njihovog koalicijskog partnera, liberalnih Slobodnih demokrata, koji su uspjeli prijeći izborni prag. Uoči izbora, ključno je pitanje bilo je hoće li Liberali, stranka intelektualaca koja zagovara globalizaciju i slobodno tržiste, uopće uspjeti ući u Parlament i tako omogućiti da socijalističko-liberalna koalicija ponovno sastavi vladu. U protivnom, desnica bi imala više mjesta u jednodomnom Parlamentu, a Viktor Orban bi bio tako postao prvi bivši premijer koji bi se vratio na svoju dužnost.

U predizbornoj kampanji, vlada je naglašavala da zemlja mora prihvatiti globalizaciju i prilagoditi joj se, dok je oporbeni Fidesz obećavao da će voditi "patriotsku" gospodarsku politiku.

Izborne projekcije drugog kruga sugeriraju da bi kandidati vladajuće koalicije mogli dobiti barem jos 59 zastupničkih mjesta, što bi na kraju Socijalistima i Liberalima osiguralo većinu od 20 zastupnika u odnosu na opoziciju.
XS
SM
MD
LG