Dostupni linkovi

Sektaški sukobi kao uvod u građanski rat


Protivljenje glavnih kurdskih i sunitskih partija izboru šiitskog čelnika Ibrahima al-Džafarija za iračkog premijera postupno, ali i sve jače, raste od polovine prošle godine. Sada je eskaliralo i dodatno zakompliciralo ionako usporene pregovore o formiranju novog kabineta.

Kurdi smatraju da Al-Džafari nastoji koncentrirati što više vlasti u svojim rukama, na njihov račun, te da namjerno oteže rjesavanje spornog statusa grada Kirkuka koji leži na sjeveru zemlje, bogatom naftom i naseljenom pretežno Kurdima, kaže analitičarka Radija Slobodna Evropa, Kathleen Ridolfo:

"Kurdi smatraju da Al-Džafari želi monopolizirati vlast u prijelaznoj vladi i preuzeti dio ovlasti koje inače pripadaju predsjedniku države. Također zamjeramu odugovlačenje rješenje spora oko Kirkuka, te općenito, smatraju da ne čini dovoljno kako bi bila formirana prava vlada nacionalnog jedinstva. Kurdi su upravo za takav sastav i mandat vlade i ne vjeruju da se ijedan od tih ciljeva može postići s Džafarijem na njenom čelu."

Suniti mu zamjeraju da je učinio malo na razjašnjavanju uloge Ministarstva unutrašnjih poslova kojim dominiraju šiiti u ubojstvima i mučenjima sunita. Sunitska je zajednica zabrinuta i zbog činjenice da je jedan od Džafarijevih bliskih suradnika postao i radikalni šiitski vođa Muktada al-Sadr.

Al-Džafari ima protivnike i unutar vlastite Šiitske alijanse. Promatrači vjeruju kako izbor novog mandatara i vlade sada ovise o sporazumu dviju šiitskih frakcija, stranke Al Dava i one koju predvodi Al Sadr, o tome tko će umjesto Džafarija biti novi premijer, kaže Eidolfo:

"Ako Al-Džafarijeva Islamska stranka Al Dava prihvati njegovu smjenu i predloži novog kandidata za mandatara, sve bi se moglo završiti dobro i šiitska alijansa bi mogla opstati. No, proteklih je mjeseci bilo razdora među šiitima i još uvijek nije jasno do koje je mjere ojačao utjecaj Moktade al-Sadra. Njegova stranka ima 30-ak mjesta u Parlamentu i snažno podržava ostanak Al-Džafarija na mjestu premijera."

Ako šiitske rivalske frakcije ne postignu dogovor, ne samo da će izbor novog premijera i vlade biti dodatno usporeni, nego bi moglo doći i do oružanih sukoba među podijeljenim šiitima. Stanje u zemlji koju već sedmicama potresaju sektaški sukobi iračkih šiita i sunita, u kojima svakodnevno ginu deseci civla, naveli su egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka da u jednom televizijskom istupu upozori:

"Irak nije na pragu građanskog rata. On je već počeo! U njemu sudjeluju šiiti, suniti, Kurdi i pridošlice iz Azije. Stanje je vrlo teško i zbilja ne znam kako se Irak još uvijek drži. Zemlja je gotovo uništena."

Slično je upozorenje izrekao i saudijski ministar vanjskih poslova Saud al-Faisal. Moguće je da upozorenje Egipata i Saudijske Arabije, koji su većinom sunitske zemlje, dolazi zbog zakasnjele spoznaje da ni Kairo ni Rijad nisu do sada učinili mnogo da bi se stanje u Iraku popravilo, kaže analitičarka RSE Kathleen Ridolfo:

"Moguće je da su Egipat i Saudijska Arabija, koji sebe vide kao zaštitinke, shvatili da su protekle tri godine, kada se o Iraku radi, uglavnom presjedili skrštenih ruku. Nisu učinili nista da bi se uključili u međunarodne napore u Iraku jer se nisu željeli miješati u stanje u toj zemlji."
XS
SM
MD
LG