Dostupni linkovi

Novo rasističko ubistvo u Rusiji


Lamzar Samba, student pete godine na Institutu za komunikologiju u Sankt Petersburgu, ubijen je u trenutku kada je sa grupom svojih kolega iz afričkih zemalja izlazio iz nočnog kluba sa fakultetske proslave. Majkl Panabian, koji je bio u društvu sa Sambom, kazao je Radiju Slobodna Evropa, da su napadnuti u trenutku kada su se približavali metro stanici:

"Išli smo ulicom, a nepoznata osoba nas je pratila. On je pucao prema nama i naš kolega je pogodjen u potiljak. Ja sam se okrenuo, međutim, ubica je odmah pobegao i jedino mogu da opišem kako je bio obučen."

Policija je na mestu zločina pronašla pušku sa nacrtanim nacističkim znakom svastika, zbog čega je protiv nepoznate osobe podignuta optužnica za ubistvo iz nacionalne mržnje. Tužilac Sankt Petersburga Sergej Zajcev:

“Istraga je pokrenuta u skladu sa odredbom krivičnog zakona o etničkoj i rasnoj mržnji. Mi još nismo utvrdili motiv, ali imajući u vidu da je žrtva Afrikanac, sa velikom verovatnoćom se može pretpostaviti da je boja kože bila glavna pobuda."

Nasilje na rasnoj osnovi je sve učestalije u Rusiji. Članovi ultranacionalističkih grupa napadaju Afrikance, Azijate i pripadnike neslovenskih naroda sa Kavkaza i Centralne Azije, nekadašnjeg dela bivšeg Sovjetskog Saveza. U petak je organizacija, koja sebe naziva Partijom slobode, pozdravila ubistvo u Sankt Petersburgu, saopštavajući na svom veb sajtu da se "čišćenje grada nastavlja". Dezire Defo, predsednik organizacije Afičko jedinstvo, koja okuplja studente sa ovog kontinenta u Rusiji, kaže da se stranci osećaju bespomoćnima:

"Iskreno se nadam da će ruska država znati šta da uradi. Mi ne možemo da kažemo domaćim vlastima šta treba da rade da bi zaštitili strance. To je smešno. Kakav savet može da se da? Čak nam policija kaže da budemo u grupi, a ne da se šetamo sami. Da li to pomaže? Dakle šta treba da uradimo, da sedimo kod kuće?"

Prema izveštaju nevladine organizacije Sova ove godine je ubijeno šest lica, a 79 ranjeno u 40 rasističkih napada širom Rusije, od toga najviše u Moskvi. Prošle godine taj bilans je iznosio 28 mrtvih i 366 povređenih. Rusko Ministarstvo inostranih poslova je izrazilo saučešće porodici ubijeno studenta i njegovim prijateljima. Međutim, organizacije za zaštitu ljudskih prava smatraju da vlasti nedovoljno čine u borbi protiv rasno motivisanog kriminala. Allison Gill, direktor moskovske kancelarije Hjumen rajts voča (Human Rights Watch), kaže da je reč o sistemskom problemu:

"Ne mislim da vlasti ulažu dovoljno napora. Ovaj incident je tragičan, ali je bio veoma predvidljiv u klimi koja sada prevladava. Reč je o problemu koji prevazilazi razmere klasičnog individualnog kriminala. Naravno da izvršioci snose krajnju odgovornost, ali vlasti moraju da reaguju mnogo efikasnije na rasno motivisano nasilje."

Gil ističe da pojedini ruski politicari promovišu ideju "Rusija samo za Ruse", što doprinosi stvaranju klime u kojoj stranci druge rase i nacije bivaju sve češće napadani.
XS
SM
MD
LG