Dostupni linkovi

Kontakt grupa očekuje rešenje statusa do kraja godine


Neophodno je uložiti sve napore kako bi se tokom 2006. godine rešilo pitanje budućeg statusa Kosova. To su u Prištini saopštili predstavnici zemalja članica Kontakt grupe.

“Kontakt grupa je ponovila da je neophodno uložiti sve napore na rešenju statusa tokom 2006. godine, a konačno rešenje mora biti prihvatljivo za sve stanovnike Kosova”, navodi se u saopštenju američke kancelarije.

Kontakt grupa je naglasila da se zalaže za ostanak Srba na Kosovu. Kosovsim liderima je poručeno da moraju više učiniti u procesu decentralizacije i zaštite crkvenog nasleđa.

“Od kosovskih lidera se očekuju konkretni rezultati u ispunjenju stanarda, posebno onih koji se tiču manjinskih zajednica”, piše u saopštenju i dodaje da je Kontakt grupa ohrabrila kosovske Srbe da učestvuju u radu institucija.

Predstavnici zemalja članica Kontakt grupe razgovarali su sa međunarodnim zvaničnicima, čelnicima institucija i predstavnicima kosovskih Srba. Lider opozicione Demokratske partije Kosova, Hasim Tači je rekao da će se proces definisanja statusa ubrzati, kako bi tokom ove godine nezavisnost bila ozvaničena. Članovi “Srpske liste za Kosovo i Metohiju” su izjavili kako je shvaćena poruka da Srbi moraju učestvovati u organima vlasti, ali i zatražili garancije da u tim insitucijama neće biti samo dekor. Član Liste Ranđel Nojkić izjavio je da je član beogradskog Pregovaračkog tima Goran Bogdanović na sastanku najavio da je Beograd spreman da popusti u svojim zahtevima:

“Ono što je mene danas posebno iznenadilo, ja sam prvi put čuo, da postoji spremnost Beogradskog tima da popusti u svojim zahtevima. To znači da ima izvesno ohrabrenje i optimizam da će mnoge razlike koje u ovom trenutku postoje da se prevaziđu.”

Nojkić je dodao da nisu prezicirani ustupci na koje je spremna beogradska delegacija.
XS
SM
MD
LG