Dostupni linkovi

Snimak ubistva i prodaja Merkatora


Miloš TEODOROVIC, Nebojša BUGARINOVIC

Beli čaršafi razvučeni u znak predaje trojici vojnika tadašnje Jugoslovenske narodne armije 28. jula 1991. godine na graničnom prelazu Holmec između Austrije i Slovenije – nisu pomogli. Na snimku televizije ORF, još tada emitovanom, jasno se vidi kako neko od pripadnika slovenačke teritorijalne odbrane otvara vatru i kako vojnici pokošeni rafalima padaju. Deceniju i po kasnije, srpska nacionalna televizija ovaj zločin prenela je kao udarnu vest:

„Snimak austrijske državne televizije pokazao je da su trojica regruta JNA u slovenačkom ratu 1991. godine ubijeni, iako su se predali.“

Tri ubijena mladića nisu imali ni po dvadeset godina života. Njihova sudbina vraćena je u centar pažnje nakon što je direktorka Helsinškog monitoringa za ljudska prava Neva Predin javno izgovorila da je nad njima počinjen zločin, posle čega je slovenačko tužilaštvo protiv nje pokrenulo postupak. Neva Predin ponovnim emitovanjem snimka dokazuje da su njene tvrdnje, po kojima je slučaj Holmec zapravo prvi dokumentovani zločin u bivšoj Jugoslaviji, istinite:

„Ne radi se o kleveti, ako se to stvarno dogodilo – imam snimak.“

Proteklih godina u Srbiji, ovaj slučaj nije bio u centru pažnje medija i javnosti, uprkos tome što su slovenački mediji o tome pisali o 1999. godine. Nakon što je ponovo dospeo na udarna medijska mesta, portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić, potvrdio je kako je Holmec predmet provere duže od godinu dana, te da je u fazi predkrivičnog postupka:

„Tako da je ovo što je izašlo u štampi – da je predkrivični postupak juče počeo, to je netačno.“

* * * * *

Danima pre Homleca, srpsko-slovenačke odnose zaokuplja tema od izuzetnog značaja za privredu obe države.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica, podržao je razvojne planove vlasnika Delta Holdinga Miroslava Miškovića i srpskog biznismena Milana Beka, koji su ga na sastanku u vladi obavestili o planovima da investiraju u zemlje regiona. Može li se kupovina akcija „Merkatora“ od strane najbogatijih srpskih tajkuna i naknadno otvaranje pitanja ubistva vojnika dovesti u vezu. Novinarka, specijalizovan za ekonomska pitanja, Tanja Jakobi:

„Ukoliko se odlučimo da povežemo te dve stvari, onda je to zaista jedan perverzan scenario, ali ne i nemoguć. Ono što je interesantno oko tog formiranja javnog mnenja da su Srbi žrtve, bilo kada hoće da ulažu, bilo pre 15 godina, to je da je ta afera sa vojnicima multipraktična afera. Ako kažemo da se smrću tih ljudi manipuliše, onda se ta manipulacija može iskoristiti na više načina. Jedan način je sama ta afera, odnosno to što se dešava sa ,Merkatorom‘, a drugo je to da se odvlači pažnja od jednog krajnje važno pitanja u samoj Srbiji, o kome danas govore mnogi srpski ekonomisti, a to je stvaranje ogromnog monopola u Srbiji, što je za nas izrazito opasno.“

Mediji u Sloveniji poslednjih dana se ne bave tragedijom na Holmecu. U izjavi za naš program to opisuje izveštač TV B92 iz Ljubljane Jelica Greganović. Tamo je centralna tema i dalje „Merkator“:

„Zanimljivo je da se tu pojavila još jedna vest, a to je da je JNA podigla tužbu protiv slovenačkog ,Smelta‘, isto tako vezanu za oružje. Tako da se na toj medijskoj liniji Slovenija-Srbija trenutno nalaze te tri teme. Sada bi bilo prilično spekulativno reći da li su one povezane ili nisu. Ali moram da priznam da Holmec u Sloveniji sigurno nema takav odjek kakav ima u Srbiji. To se ovde smatra zatvorenom temom. U Sloveniji se zapravo proteklih godina puno pisalo i govorilo o tome, ali sada više ne. Trenutno se slovenačka štampa mahom bavi velikim delom time šta srpska štampa piše, ali o ,Merkatoru‘, ne o Holmecu.“

Ubistva na Holmecu traže rasveljavanje. Svaka zloupotreba tragedije, nesumnjivo, bila bi isto sto i ponovno ubijanje.
XS
SM
MD
LG