Dostupni linkovi

Srbija plaši Crnu Goru velikom Albanijom


Komentarišući izjavu Slobodana Samadžića, savjetnika srpskog premijera Vojislava Koštunice, koji je optužio albansku manjinu u Crnoj Gori da se u suštini ne zalaže za crnogorsku nezavisnost, već za projekat velike Albanije, portparol Tadićeve Demokratske stranke Đorđe Todorović za naš program kaže da takve neprimjerene poruke doprinose podizanju tenzija u predreferendumskim danima:

„Mislim da treba vrlo voditi računa o tome na koji se način podižu strasti u Crnoj Gori. Mislim da ne treba od svega ovoga praviti još jednu Hrvatsku ili još jednu Bosnu, nego terba na jedan civilizovani način saslušati građane Crne Gore, videti šta većina misli i to prihvatiti kao rešenje“.

RSE: Da li mislite da ovakve izjave pomažu da se od Crne Gore ili da im je možda neka podsvjesna želja da se od Crne Gore napravi Bosna ili Hrvatska?

TODOROVIĆ: Ne bih baš o željama gospodina Samardžića. Nije mi baš poznata njegova podsvest i ono što se u njegovoj podsvesti dešava i nalazi, ali u svakom slučaju mislim da malo po malo ovakve izjave mogu odvesti i ka dramatizaciji i radikalizaciji situacije u Crnoj Gori.

Podsjetimo. Slobodan Samardžić je optužio crnogorsku vlast i albansku manjinu u Crnoj Gori za zajedničku želju da se oslobode Beograda, naglašavajući da nema nikakve dileme oko toga da li će Albanci u Crnoj Gori na predstojećem referendumu glasati za nezavisnost ili za stari koncept velike Albanije. „Razumije se da će to biti glas za stvaranje velike Albanije. Tu niko ne treba da ima iluzije“, kazao je Samardžić. Sanja Čeković, poslanik Srpskog pokreta obnove, za Radio Slobodna Evropa kaže da izjavu Slobodana Samardžića doživljava kao opasnu i nepromišljenu predreferendumsku poruku:

„Kao predstavnik Srpskog pokreta obnove, stranke koja je uvek bila za zajedničku državu u smislu našeg opredeljenja, ali isto tako stranka koja daje puno pravo Crnogorcima, svim onima koji žive u Crnoj Gori, da se na referendumu u maju mesecu izjasne na način kako misle da je to najbolje po ljude, po građane Crne Gore. Još jedanput kažem, smatram da je izjava jako loša, negativna i da nije smela, pogotovo takva izjava, od strane nekog ko je vrlo vezan za vrh srpske vlasti.“

Stav Slobodana Samardžića oštro su kritikovali i predstavnici crnogorske vlasti. Ranko Krivokapić, predsjednik crnogorske Skupštine i lider vladajuće Socijaldemokratske partije, kazao je u intervjuu podgoričkim „Vijestima“ da je najčudnije što Crnu Goru velikom Albanijom plaši Srbija, koja je „izgubila četiri rata i koja trenutno sa Albancima pregovara i o gubljenju suvereniteta nad teritorijom svoje mitske koliijevke – Kosova“. Predrag Sekulić, portparol vladajuće Demokratske partije socijalista, kaže da mu je žao što neki visoki funkcioneri u srpskoj vlasti još boluju od paranoje:

„Što se tiče Crne Gore, namjera Demokratske partije socijalista je veoma jasna. Mi smo građanska partija. Naša budućnost je u građanskoj Crnoj Gori. Nadamo se da i naše komšije i prijatelji Albanci svoju budućnost vide u građanskoj Crnoj Gori i tu nema nikakve dileme. Sve ostalo nije politika, sve ostalo je politikanstvo.“

Komentarišući Samardžićev, stav lider opozicione Narodne stranke Predrag Popović kaže da se radi o logičnom zaključku koji proizilazi iz aktivnosti albanskih zvaničnika u regionu:

„Da ne govorim o onima sa Kosova i Metohije veoma jasno, a i o njihovim predstavnicima ovdje u parlamentu koji se pozivaju na Prizrensku ligu koji veoma jasno i nedvosmisleno saopštavaju da je to njihov projekat iza kojeg oni stoje, a vi pogledajte mapu Prizrenske lige, pa će vam biti jasno zbog čega su toliko grlato zainteresovani da Crna Gora postane nezavisna država“.

Predsjednik Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović, koji se deklariše kao lider građanske partije, naglašava da se iz nastupa pojedinih šovinističkih i nacionalističkih lidera Albanaca mogu naslutiti ciljevi o kojima govori Slobodan Samardžić:

„Dakle, ja odvajam političke partije i političke lidere od naroda i nacionalne populacije. Projekat velike Albanije postoji i to je savršeno jasno. Postoje i sporne izjave koje dolaze i iz Prištine i iz Tirane i neka građani Crne Gore u cjelini i Albanci prepoznaju da li je to u njihovom interesu.“

Savjetnik srpskog premijera Slobodan Samardžić danas nije bio dostupan, pa od njega nijesmo uspjeli dobiti objašnjenje na čemu temelji svoje stavove. Nedostupni su bili i Miloš Aligrudić i Andreja Mladenović, funkcioneri Demokratske stranke Srbije kojoj Slobodan Samardžić pripada.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG