Dostupni linkovi

Krajem meseca nova procena saradnje sa Hagom


Nebojša GRABEŽ, Miloš TEODOROVIC

Druga runda pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji bila je uspešna, ali nastavak pregovora zavisi od ostvarenja pune saradnje sa Haškim tribunalom, ocenili su učesnici razgovora održanih u Beogradu.

Šef pregovaračkog tima Srbije i Crne Gore (SCG), ministar spoljnih poslova Vuk Drašković izjavio je da je važno što su pregovori nastavljeni, ocenjujući da je današnji sastanak prošao više nego uspešno. Direktor Direkcije za zapadni Balkan Rajnhard Pribe, koji je predvodio pregovarački tim iz Brisela, rekao je da je ova, druga runda pregovora bila moguća jer je Evropska komisija procenila da je ostvaren napredak u saradnji SCG sa Haškim tribunalom:

"Nova procena saradnje SCG sa Haškim tribunalom biće izvršena krajem ovog meseca. Biću veoma jasan: neće biti promene politike EU u vezi sa uslovima, a to je puna saradnja SCG sa Haškim tribunalom. Nadam se da će odluka krajem meseca biti dovoljno pozitivna da možemo nastaviti pregovore."

Bez obzira što je sastanak trajao relativno kratko, iz njega je proisteklo dosta obaveza, posebno prema državama članicama, ocenila je Gordana Đurović, šef crnogorskog pregovaračkog tima. Šef srpskog pregovaračkog tima, potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus rekao je da ima dve dobre vesti: jedna je što su pregovori nastavljeni, a druga što su pregovarači prošli kroz tekst celog sporazuma i razgovarali o svim otvorenim pitanjima.

* * * * *

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je prošle sedmice kako se njegova zemlja približava završetku saradnje sa Haškim tribunalom i da haški begunac Ratko Mladić mora biti uhapšen. Premijer je o ovoj namjeri informisao evropskog komesara za proširenje Oli Rena, nakon čega je u Briselu odlučeno da pregovori sa SCG za sada neće biti prekinuti./B>

Uverenje, koje je u Rimu prošle sedmice izneo premijer Vojislav Koštunica odgovarajući na pitanje da li će biti ispunjen poslednji uslov za nastavak pregovora sa Evropskom unijom, to jest hapšenje Ratka Mladića, sedam dana kasnije deli većina beogradskih zvaničnika. Ministar za ekonomske veze sa inostranstvom Milan Parivodić:

„Moraće da se završi saradnja sa Haškim tribunalom.“

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim sudom Rasim Ljajić podvlači da je period pred Srbijom i Crnom Gorom od izuzetnog značaja, ali i ne ide dalje od upozorenja:

„Ja očekujem da mi ovu šansu ne propustimo, jer bi cena neizručenja i cena nesaradnje bila zaista ogromna.“

Nema tog zvaničnika koji bi se danas u Beogradu odvažio i javno rekao šta je učinjeno na lociranju i hapšenju Ratka Mladića. Sve ocene i komentari počinju i završavaju na iskazivanju namera da se tako nešto učini. Vojni ekspert, general Ninoslav Krstić, inače i član Koordinacionog tela za jug Srbije, strahuje da bi stvaranje misterije od pitanja koje je od presudnog nacionalnog interesa, moglo ubuduće biti veliki problem, pogotovo ukoliko Beograd i ovog puta posegne za strategijom ranije često viđanom:

„Godinama smo svedoci da se naše vlasti, još od vremena Miloševića, jedno dogovore sa međunarodnom zajednicom, a onda, kada se vrate nazad u svoje kancelarije, obično kažu – hajde, proći će to tek tako i mi nećemo to uraditi. Ja bih voleo da se jednom takav način komuniciranja sa međunarodnom zajednicom prekine u smislu – ako se dogovori da će se nešto uraditi bilo po kom pitanju, da se to i uradi. Ili obrnuto, da se njima jasno i glasno stavi do znanja – znate, mi to ne možemo da uradimo. I to međunarodna zajednica poštuje.“

Ratko Mladić više nije samo sudsko pitanje, već i politički problem, čije nerešavanje može proizvesti i ozbiljne ekonomske posledice. Stoga je ministar Ivan Parivodić uveren da država neće dopustiti nedogledno odlaganje konačnog rešenja:

„Ja sam duboko uveren da će Vlada ispuniti te uslove i da ćemo mi iduće godine uspeti da rasterećeni uđemo u još intenzivnije i još brže rešavanje ekonomskih pitanja koja su najvažnija pitanja ovog društva.“

Sada je sasvim izvesno da problem Mladića ne može biti rešen na način koji je primenjen sistemom dobrovoljne predaje uz državne garancije, a što je veći broj optuženika iskoristio i sam otišao za Hag. S obzirom da se do sada u slučaju Mladića nisu pojavile ni naznake da je tako nešto moguće, general Ninoslav Krstić otvara nova pitanja:

„Prosto nisam siguran da li je to možda izvesno i sigurno ili možda je pitanje da li je on uopšte u domašaju vlasti u Srbiji. U ovom trenutku sam čak više sklon da verujem da on uopšte nije u Srbiji. Zato što je on u poziciji da može čak i da koristi strane obaveštajne službe, koje su se nekada, negde i u neko vreme obavezale da će, ako bude došlo do ovakve situacije, da ga sklone. Izneću jedan konkretan primer. Kada je isporučio dvojicu francuskih pilota, postojao je i u tom trenutku neki dogovor o njegovom daljem, budućem životu. Tako da je, kad je on u pitanju, sve neizvesno.“
XS
SM
MD
LG