Dostupni linkovi

Gledanje homoseksualnih filmova kao imigrantski test


Rita Verdonk, holandski ministar za imigraciju kaže da oko 600.000 stanovnika ove zemlje ne govori dobro holandski i uglavnom su nezaposleni. Ona ističe da Holandija ne može više sebi da dozvoli da prima imigrante koji ne žele da se integrišu u većinsko društvo.

Prema novoj politici, usvojenoj prošlog meseca, potencijalni imigranti moraće da polože 'građanski integracioni ispit', odnosno u kojoj meri je njihov vrednosni sistem podudaran sa liberalnim holandskim. Tako će test uključivati gledanje filmova sa scenama ljubljenja homoseksualaca i sa nudističke plaže, čime se želi naglasiti da je to uobičajeni deo života u Holandiji. Kandidati će takođe morati da polože ispit iz holandskog jezika i to u njenoj ambasadi u zemlji iz koje aplikanti dolaze. Najviše kontroverzi izazivaju filmovi, čime se po mišljenju protivnika ovog zakona, sračunato želi uvrediti i isključiti muslimanski vernici. Vlada to negira, međutim, ogromna većina od 600.000 nezaposlenih imigranata su muslimani, pre svega turskog i marokanskog porekla.

Godinama je holandsko društvo bilo poznato po promovisanju multikulturalizma i tolerantnosti prema jezicima i običajima imigranata. No, stav građana se u poslednje vreme menja, naročito nakon što je Udo Vilem Bentink, ekstremista holandsko marokanskog porekla ubio 2004. godine holandskog režisera Tea Van Goga, koji je kritikovao islam zbog diskriminacije žena. Nakon toga mnogi političari su upozorili da najveća opasnost dolazi od neasimilovanih muslimana, koji podrivaju osnove holadnske demokratije. Kees Groendendijk, direktor Centra za imigracionog zakondavstvo na Univerzitetu Nijmegen, kaže da vlada ovom merom želi da spreči turske i marokanske imigrante koji već žive u Holandiji da sklapaju brakove sa ženama iz svojih zemalja, koje se nikada ne integrišu u holandsko društvo:

"Test integracije se opravdava nastojanjem da mladi Holanđani turskog i marokanskog porekla traže supruge u samoj Holandiji a ne u zemaljama svojih predaka."

Protivnici zakona kažu da je test koji košta 350 evra skup i da je veoma teško pronaći odgovarajući kurs za holandski jezik u inostranstvu. Istovremeno, za građane bogatih zemalja, kao što su Kanada, SAD, Australija i Japan ovaj zakon ne važi. Groendendijk smatra da je cilj zakona više sprečavanje ulaska siromašnih, pre svega muslimana, nego integracija stranaca u holandsko društvo:

"Po mom mišljenju, ovaj imigracioni test ne samo da je u suprotnosti sa novom uredbom EU o pravu porodice na ujedinjavanje, nego je i diskriminatorski, jer ne važi za sve. Dakle, ako Holanđanin želi da se oženi Japankom, ona ne mora da polaže ispit."

Razna ograničenja za nove imigrante najavila je i Britanija. Međutim, prema izveštaju UN od utorka, 75 odsto rasta stanovništva na razvijenom Zapadu treba pripisati dolasku imigranata. Ukoliko se nastavi sadašnji trend niskog priraštaja stanovništva na Zapadu, rast tamošnje populacije zavisiće isključivo od dolaska imigranata. Dakle, ako Evropa, Severna Amerika i Japan žele da izbegnu ekonomsku krizu moraće ne samo da omoguće, već i da podstiču dolazak imigranata. Međutim, mnogi Evropljani osećaju se ugroženi navalom stranih radnika i njihove vlade sve učestalije reaguju zatvaranjem vrata.
XS
SM
MD
LG