Dostupni linkovi

Srpski poslovni lobi preuzima Merkator


Ovo tvrdi pouzdani izvor Radija Slobodna Evropa koji je danas imao prilike da lično razgovara sa Jankovićem. Naš izvor tvrdi da je namera Jankovića, Miškovića i Beke da naprave najveću multinacionalnu trgovinsku kompaniju u regionu, koja bi potom poslužila za prodor u Evropsku uniju. Svojevrsna potvrda informacije da iza akcije pokušaja preuzimanja Merkatora stoji Zoran Janković, stiže iz Ljubljane, gde je obnarodovano da se u slovenačko-srpsku priču o Merkatoru umešao treći igrač – britanski fond Altima Partners, koji je podigao cenu akcija ove firme na 170 evra:

„Tim povodom su se pojavile priče ko stoji iza Altime. Spekuliše se od toga da su to Mišković i Beko do toga da je to Zoran Janković, da Zoran Janković kupuje deonice, a plaća ih Beko, preko toga da stoje i Laško i Istra-Benz, pa da oni, preko kamuflaža Altime, unutra puštaju srpske partnere. Postoje sve moguće opcije, svi mogući scenariji, do najneverovatnijih. I upravo na ta pisanja i spekulacije medija, odazvali su se Istra-Benz i Laško sa saopštenjima da predstavnici ni jedne, ni druge firme nisu imali nikakve dogovore ili pregovore sa bilo kim, niti imaju nameru da prodaju svoje deonice u Merkatoru.“

Iako su pregovori o prijateljskom preuzimanju akcija Merkatora od strane beogradske Delte privremeno stopirani, oni će, saznaje Slobodna Evropa, morati da se nastave, jer je u suprotnom Miroslav Mišković rešen da do većinskog vlasništva dođe i po cenu da ide na berzu kako bi kupio deonice od malih akcionara.

Iako se i u Srbiji podigla velika buka oko navodnog pokušaja srpskih biznismena da preuzmu većinsko vlasništvo nad Merkatorom, u poslovnim krugovima, koji su u prethodne četiri godine sklopili poslove sa ljubljanskom kompanijom, za sada ne predviđaju probleme u realizaciji započetih projekata. Jedan od njih je šoping centar koji bi Merkator trebalo da sagradi u sremskom gradiću Inđija. Osoba zaslužna za sklapanje ovog posla je predsednik opštine Goran Ješić:

„Mi nemamo nikakvu informaciju da se bilo šta menja. Merkator je isplatio kompletnu lokaciju u Inđiji vrednu 23 miliona evra. Ovih dana je u toku rušenje i u narednom periodu treba da počne izgradnja. Krajnji rok za započinjanje izgradnje u Inđiji jeste jedanaesti mesec ove godine. U protivnom će opština da izvrši povraćaj zemljišta. Mi smo sigurni da će Merkator, kao ozbiljna kompanija, da krene sa gradnjom. A što se tiče čitavog poslovanja, moram da kažem da imamo sjajne odnose, pre svega sa predsednikom uprave gospodinom Jankovićem i sa gospodinom Vladimirom Kravčukom. Takav ugovor je napravljen i za objekt u Inđiji i za neke druge lokacije u Srbiji. Mnogo je važno da postoje tako veliki šoping centri. To je mesto gde pre svega srpska privreda plasira svoje proizvode. Nadam se da se ništa neće promeniti ni u narednom periodu, bez obzira da li će se promeniti vlasnik.“
XS
SM
MD
LG