Dostupni linkovi

Srpski član Predsjedništva BiH protiv odluke Ustavnog suda


Najavljujući posjetu članova Predsjedništva BiH Ustavnom sudu BiH, član kolektivnog šefa države Borisav Paravac ocijenio je, kako kaže, da je žalosno da se tim povodom nameću pitanja kao što su to simboli jednog entiteta. Odlukom da se proglase neustavnim simboli Republike Srpske doveden je u pitanje kredibilitet Ustavnog suda, smatra Paravac:

“Čini mi se da Ustavni sud svojim odlukama dovodi jedan narod u neravnopravni položaj u odnosu na druge. Evo pitanje simbola u RS-u. U RS-u obilježja BiH, simboli BiH, koje je nametnuo visoki predstavnik prihvaćeni su samo zahvaljujući tome što postoje simboli RS-a - đe najveći broj građana ima pravo da izražava svoja patriotska i rodoljubiva osjećanja. Mislim da je to sada dovedeno u pitanje i onoga čega se ja najviše bojim je da ta ljubav koju su imali prema tim simbolima koji su ukinuti ne pretvore se u mržnju prema simbolima BiH, što ne bi bilo dobro za budućnost.”

Nakon konstatacije predstavnika medija da je Ustavni sud BiH neustavnim proglasio i simbole Federacije BiH, Borisav Paravac argumentaciju u korist preispitivanja te odluke potkrijepljuje novim emocijama:

“Svaki stanovnik BiH ima pravo na neko rodoljubivo i patriotsko osjećanje prema tim simbolima. Zato u RS-u, ako se ukinu, oni nemaju. I mislim da je to ta neravnopravnost. I Ustavni sud nije vodio o tom računa. Ja se bavim politikom 16 godina i vrlo dobro znam ako je neko simbole neke imao 16 godina, imao ih 10 godina poslije Dejtonskog sporazuma, pa kad mu ih oduzmu, izvinite, evo to doživljavam kao da mi kida živo meso sa mene.”

Paravac je na sjednici Predsjedništva iznio i primjedbu protiv prekomjernog trošenja sredstava bošnjačkog ofoicira za vezu sa Haškim tribunalom Amira Ahmića. Naime, zbog dodatnih 113 hiljada konvertibilnih maraka za pokriće troškova, koje je dodijelilo Vijeće ministara BiH, Paravac će tražiti reviziju te odluke.

On je, takođe, najavio i bogatu diplomatsku aktivnost članova Predsjedništva BiH ovog mjeseca, izdvajajući sjednicu Međudržavnog vijeća BiH i Hrvatske u Sarajevu.
XS
SM
MD
LG