Dostupni linkovi

CIA koristila i Zračnu luku Dubrovnik


CIA je koristila avione drugih kompanija i njima prevozila zatvorenike na tajne lokacije, na razne strane svijeta, tvrdi u svom posljednjem izvještaju Amnesty International. Ta organizacija ističe da ima podatke za gotovo tisuću letova izravno povezanih sa CIA-om. Izvještaj je napravljen na temelju razgovora sa pojedinim od vlasnika aviokompanija, ali i otetih ljudi. Posljednji se temelji na svjedočanstvima tri državljana Jemena koji su bili zatvoreni na nekoj tajnoj lokaciji, a potom pušteni nakon 13 mjeseci zatočeništva.

U istom izvještaju se spominje i zračna luka u Dubrovniku. Anne Fitzgerald iz Amnesty International u Londonu kaže:

„Imamo podatke - listu letova, a oni pokazuju da je Boeing 737, kojim se koristi američka obavještajna služba CIA, u razdoblju od 2002. do 2005. godine prevozila osobe osumnjičene za terorizam, te da je u dva navrata korištena i zračna luka u Dubrovniku.“

Pokušali smo informaciju provjeriti i u dubrovačkoj zračnoj luci. Bez uspjeha:

„Spojila sam vas maloprije sa tajnicom direktora. Dobili ste informaciju od njih.“

Zvala sam prije pet minuta i rekli su mi da nazovem za pet minuta jer direktor daje izjavu na drugom telefonu.

„Dobro. Spojit ću vas ponovo.“

„Zračna luka Dubrovnik. Izvolite.“

Mirjana Rakela kraj telefona. Razgovarali smo prije pet minut. Da li bih mogla dobiti gospodina direktora?

„Na drugoj je liniji. Pričekajte koji minut.“

Hvala. Čekam.

„Dobili ste zračnu luku Dubrovnik. Ostanite na vezi.“

„Zračna luka Dubrovnik. Informacije.“

Pukla je valjda veza pa ako me možete spojiti još jednom.

„Dobro.“

„Dobili ste zračnu luku Dubrovnik. Ostanite na vezi.“

Zrakoplov koji je u dva navrata sletio u Hrvatsku u izvješću se opisuje kao onaj kojim je njemački državljanin Khaled al Masri, pogrešno osumnjičen za terorizam, prebačen iz Skoplja u Afganistan u siječnju 2004. godine. Predstavnici nekih istočno-evropskih vlada, kao i Ministarstvo obrane Hrvatske su negirali ranije optužbe da je bilo koji od aerodroma u tim zemljama koristila CIA za tajne operacije. Istodobno je egipatski premijer izjavio da je između 60 i 70 zatvorenika transferirano kroz Egipat.

Sjedinjene Države su priznale uhićenje oko 30 terorista, kao i činjenicu da se istražuje nekoliko desetaka hapšenja koja su se dogodila zbog greški, krivih podataka ili zbrke s imenom.
XS
SM
MD
LG