Dostupni linkovi

Crans Montana forum u Zagrebu


Proces evropskog ujedinjenja, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala u regiji, uloga pravosuđa u stvaranju pogodne poduzetničke klime, ali i dinamika razvoja novčarskog, prometnog energetskog i drugih sektora na jugoistoku Evrope, to su središnje teme Crans Montan foruma koji se od večeras održava u Zagrebu.

Državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Marija Pejčinović Burić predstavlja hrvatski motiv za organiziranje ovako značajnog skupa:

„Predstaviti Republiku Hrvatsku. Naša najjača pozicija je da smo, svakako, vrata Evrope za jugoistok. Hrvatska je to po svemu, po svom gospodarskom potencijalu, ali je to svakako i po svojem sadašnjem političkom statusu, posebno kad se promatra kroz prizmu ulaska u EU.“

Na Forumu uz hrvatske političare i gospodarstvenike sudjeluju i austrijski kancelar i predsjedavajući Evropskog vijeća Wolfgang Schuessel, slovenski predsjednik Janez Drnovšek, kao i premijeri Albanije, Bosne i hercegovine i Crne Gore Sali Berisha, Adnan Terzić i Milo Đukanović. Posljednjih se dana u hrvatskim medijima najviše postavlja pitanje troškova uz ovaj skup i moguće koristi koju će hrvatski građani od njega imati. Što o tome u izjavi za naš radio misli eminentni hrvatski ekonomski analitičar Dražen Kalođera:

„Stvara se jedno vrlo pozitivno ozračje, vrlo široko, stvaraju se kontakti koji mogu dugoročno imati jedan pozitivni utjecaj i mogu pridonijeti jednoj klimi međunarodne suradnje, suradnje među ekonomijama, boljeg razumijevanja i konačno jedan pristup da smo mi u toj Evropi vrlo prisutni, bez obzira na naše članstvo.“

Na tom tragu je i razmišljanje organizatora koji kažu kako je forum odlična prigoda za propagandu Hrvatske, a ukupni predviđeni trošak trodnevnog skupa manji je od, primjerice, oglasa na dvije strane u londonskom „The Economistu“.

Od srijede poslijepodne do petka je u središtu Zagreba i posebna regulacija prometa. Građani, naime, pamte gužve i prometni kolaps pred šest mjeseci, kada se na istom mjestu u središtu Zagreba održavao summit predsjednika srednjoevropskih zemalja:

„Bila je izuzetna gužva. Doma sam putovala tri sata. Mislim da bi to trebalo biti izvan grada i da bi to trebalo malo bolje regulirati. Obavijestiti ljude, pa da se oni pripreme, organiziraju si posao i tako dalje.“

„Mi dolazimo ujutro u petnaest do pet, tako da ne možemo zakasniti.“

„Mogu i pješice.“

Iz policije kažu kako će ovoga puta biti i manje VIP-ova, pa će biti i manje potrebe za privremenim zaustavljanjima prometa pri njihovom dolasku i odlasku sa skupa. Kao posebnost ovogodišnje zagrebačke Crans Montane izdvojimo i okrugli stol o hrvatskim iskustvima u suzbijanju ptičje gripe, kojem će predsjedati hrvatski ministar poljoprivrede Patar Čobanković.
XS
SM
MD
LG