Dostupni linkovi

Moussaoui bi mogao biti osuđen na smrt


Moussaoui je jedini pripadnik terorističke mreže Al-Qaeda, kojeg se dovodi u vezu s napadima na New York i Washington 11. septembra 2001.godine. U to vrijeme Zacarias Moussaoui, Marokanac s francuskim pasošem, nalazio se u američkom zatvoru zbog kršenja imigracionih pravila. Tri sedmice je imao vremena svojim istražiteljima priznati da je znao za pripremu terorističkih napada iz zraka na Washington i NY. Tu je informaciju međutim, priznaće kasnije na suđenju, prešutio. To ga, po mišljenju istražitelja čini odgovornim za najmanje jednu žrtvu septembarskih napada, iako u njima nije direktno učestvovao.

Nakon što su četiri dana vijećali, porotnici su zaključili da u ovom slučaju, ukoliko se dokaže njegova krivica, Moussaoui može biti osuđen na smrt. Portparol federalnog suda američke države Virginia Edward Adams:

"Na osnovu optužbe porota je odlučila da bi moguća presuda u ovom slučaju mogla biti i smrtna kazna.”

Moussaoui je reagovao napadom na sud. Uzvikivao je :

"Nikada nećete vidjeti moju krv, Bog će vas prokleti, sve vas."

Ranije, tokom predprocesa Moussaoui je priznao kako bi, da se nije nalazio u zatvoru u to vrijeme, on vozio peti avion planiran da se sruči na Bijelu kuću, po zapovijedi šefa Al Qaede Osama bin Ladena. Suđenje sada ulazi u drugu fazu, u kojoj će porota sastavljena od devet muškaraca i tri žene, na osnovu izjava svjedoka, odlučivati da li je Moussaoui kriv.

Jedino otežavajuće pitanje u cijelom slučaju jeste koliko je sam Moussaoui pouzdan svjedok. Neobično je, naime, da neko tako javno prizna kako je zapovijed za napad dobio od samog bin Ladena, kad se pouzdano zna da je osnov djelovanja šefa Al Qaede sve, samo ne javan. Ekspert za terorizam u švedskom Nacionalnom koledžu za odbranu Magnus Ranstorp sumnja u Moussaouijevu vjerodostojnost:

"Nisam siguran koliko ozbiljno možete uzeti priznanje koje se čulo od Moussaouija, ukoliko nije u pitanju nagodba. Moguće je da je s njim postignut deal oko skidanja smrtne kazne u zamjenu za priznanje. Zašto bi inače neko priznao takvo što?"

Druga teorija za ovakvo Moussaoui-ijevo ponašanje jeste igra na kartu psihičke neuračunljivosti. Moussaoui sam, pak, izjavljuje kako je njegova sudbina u božijim rukama. U svakom slučaju, tvrde analitičari, s obzirom na sva dešavanja oko Guantamo zatvora, u ovom slučaju bi javno suđenje za terorizam bilo najpoželjnija varijanta, kakva god presuda na kraju bila.
XS
SM
MD
LG