Dostupni linkovi

Vlasti RS odbijaju ukinuti entitetsku policiju


Stav političara iz Republike Srpske da se o reformi policije može razgovarati, ali ne i o ukidanju policije ovog entiteta, zbog kojeg ni prošle godine nije postignut konačan dogovor o ovom pitanju, čini se da bi ponovo mogao udaljiti Bosni i Hercegovinu od evropskog puta. Provođenje reforma policije jedan je od uslova koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti na svom putu ka Evropskoj uniji.

Premijer Milorad Dodik upozorava da i, po cijenu prekida pregovora BiH s Evropskom unijom o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, Vlada neće prihvatiti ukidanje policije Republike Srpske. Vlada će se čvrsto držati stava da policija Republike Srpske treba da bude trajna kategorija, kaže Dodik:

„Sve drugo bi predstavljalo problem. Vlada RS-a, zajedno sa predsjednikom Republike i svim odgovornim političkim faktorima, istrajaće na toj svojoj viziji. Mi od partnera u Federaciji i u BiH tražimo model koji će pokazati održivost jedne takve strukture. Cijenimo da je to moguće i od toga ne možemo i nećemo odustati.“

Delegacija Evropske komisije, nakon što nisu uspjeli politički dogovori o budućem izgledu policije, uslovno je prihvatila saglasnost entiteta o reformi policije, kako bi Bosni i Herecgovini, u decembru prošle godine, bio odobren početak pregovora o sporazumu o stabiliziaciji i pridruživanju.

Predstavnici oba entiteta do oktobra ove godine, putem Komisije za reformu policije, trebaju postići dogovor oko budućeg izgleda policije koja bi bila u skladu sa tri evropska principa. Evropska unija od Bosne i Hercegovine traži da policija bude organizovana na državnom nivou, da bude izvan političke kontrole i utjecaja i da se policija organizuje po funkcionalnom principu.Kada je riječ o reformi policije, predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić istog je mišljenja kao i premijer Dodik:

„Sporazum koji obuhvata tri evropska principa ne obuhvata konačna rješenja. Konačna rješenja moraju u konačnom ishodu, da bi bila politički prihvaćena, u svom sadržaju imati policiju RS-a. Jasna poruka svima onima koji žele da iskoriste priliku i da u početnim mjesecima ove godine kažu da su rješenja za policiju gotova - da to nije tačno.“
Direktor policije RS-a Dragomir Andan, koji je i jedan od predstavnika RS-a u Upravnom odboru Direkcije za reformu policije, kaže da će se oni držati stavova rukovodstva:

„To je stvar modaliteta - ako je to princip da MUP RS-a ostaje – kako ćemo se na državnom nivou spojiti sa tim krovnim ministarstvom. Kako će se ono zvati, da li ministarstvo bezbjednosti ili ministarstvo policije, ja ovog trenutka ne znam.“

Stav svih predstavnika vlasti u Republici Srpskoj jeste da se oko reforme policije treba postići konsenzus i da je nedopustiva bilo kakva majorizacija ili nadglasavanje na nacionalnoj osnovi u Direkciji za reformu policije.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Švarc Šiling smatra da rješenje moraju donijeti sami bh. političari, naglašavajući da će njegova uloga u ovome biti samo savjetodavna:

„Razgovore oko reforme policije treba ubrzati i svi sporazumi treba da se postignu na vrijeme, kako to ne bi postalo krupno pitanje u oktobru.“
XS
SM
MD
LG