Dostupni linkovi

LONDON


Do kraja 2006. godine balkanske zemlje bi mogle ressiti pitanje saradnje sa Medunarodnim krivicnim sudom u Hagu (ICTY), status Kosova i Srbije i Crne Gore te izaci iz dugackog tunela nacionalizma, pridruzujuci se evropskim nacijama kojima i pripadaju, istakao je evropski poverenik za prosirenje Olli Rehn u autorskom clanku u londonskom "Financial Times". "Da bi ti ciljevi bili postignuti, moramo biti spremni da doccekamo taj region i podrzzimo demokratske snage u njemu", kazao je Ren, navodecci da Evropska unija ne sme dovoditi u pitanje evropsku vokaciju balkanskog regiona jer bi to njemu nanelo veliku stetu a Uniji ne bi doprinelo ni na koji nacin.
"Evropa je s pravom kritikovana zbog toga sto nije delovala na vreme kako bi sprecila da nestabilnost preraste u krizu. Previse je cesto tokom 90-ih Brisel bio pasivan dok je Balkan goreo. Ne smemo rizikovati da se to ponovo dogodi", zakljucio je Ren.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG