Dostupni linkovi

Evropska unija protiv Microsofta


Počeo je u četvrtak u Briselu dvodnevni potpuno zatvoreni sastanak zvaničnika Evropske unije i predstavnika "Majkrosofta" (Microsoft), najveće kompanije za izradu računarskih programa u svetu. Više od 150 vrhunskih advokata zabarikadiralo se u jednoj sali kako bi pokušali da reše spor u kojem se vrte basnoslovne svote novca. Samo "Majkrosoft" je poslao pedesetak pravnika i programera.

Problem je u suštini u sledećem: "Majkrosoft", najveća svetska kompanija za proizvodnju računarskih programa, uz svoj operativni sistem "Windows", koji se vrti na nekih 90% personalnih računara u svetu", uvaljuje i razne druge programe. Konkurencija uspeva da napravi neke od pojedinačnih programa tako da budu bolji, ili makar korisnicima interesantniji, ali konkurenti ne uspevaju nikako da svoje proizvode ugrade dovoljno dobro u sistem "Windows" jednostavno zato što ostali ne znaju šta se sve nalazi u tom operativnom sistemu. Štaviše, neke od njegovih komponenti nije moguće ukloniti i umesto njih instalirati neke druge.

Evropska komisija je zaključila da se "Majkrosoft" ne ponaša u skladu sa antimonopolskom odlukom donetom marta 2004. Ta kompanija je već kažnjena glovom od 497.000.000 €. Naređeno joj je da promeni neke poslovne običaje.
Džonatan Tod (Jonathan Todd), komesar Evropske unije za konkurenciju kaže da Evropska unija misli da oni to još ne rade:

"Zato smo zapretili 'Majkrosoftu' dnevnom globom od 2.000.000 € sve dok ne budu obezbedili neophodne tehničke informacije."

Najveća svetska kompanija za izradu računarskih programa objavila je pre nedelju dana da je stavila na raspolaganje Evropskoj uniji deo dokumentacije, ali je Evropska unija saopštila da to nije dovoljno. "Naši stručnjaci, uključujući i poverenika Nila Baret (Neil Barrett) koga nam je kao stručnjaka predložio 'Microsoft' zaključili su da je (ponuđena) dokumentacija, citat, 'potpuno beskorisna'", kaže Džonatan Tod.

"Majkrosoft" je već u Sjedinjenim Američkim Državama gubio sporove vezane za sličan problem – monopolsko ponašanje. Ti procesi su okončani, ali je najveća svetska kompanija za proizvodnju računarskih programa sada pokušala i ovaj slučaj da prebaci na američko tle tražeći od tamošnjih sudova da primoraju američke kompanije "San majkrosistems" (Sun Microsystems), "IBM", "Orakl" (Oracle) i "Novel" (Novell) koje su se žalile Evropskoj uniji na "Majkrosoft" da dostave i tuženoj strani dokumentaciju tužbi.

Od ishoda sastanka u Briselu ne zavisi samo to hoće li Majkrosoft platiti Evropskoj uniji globu koja se već meri stotinama miliona dolara. Reč je o presedanu. Slučaj bi mogao povući lanac reakcija i u ostalim delovima sveta. Sa druge strane, slučaj će direktno uticati i na "Majkrosoftov" budući sistem "Vista" koji bi trebalo da zameni "Windows XP" i čiji je početak prodaje već tri puta odlagan. "Majkrosoft" je najavio da će u taj sistem ugraditi programe za "on-line" gledanje televizije, snimanje audio i video sadržaja itd. Dan pred sastanak u Briselu "Majkrosoft" je saopštio da će sistem "Vista" biti "najsigurnije personalno računatrsko okruženje" i da će korisnici "biti slobodni da koriste širok spektar konkurentskih proizvoda". Džonatan Tod je ipak oprezan:

"Oni ne smeju prodavati zajedno sa sistemom 'Windows' proizvode koje je moguće kupiti zasebno bilo od 'Majkrosofta' bilo od drugih proizvođača i ono moraju staviti na raspolaganje sve neophodne tehničke informacije koje će omogućiti ljudima da prave proizvode koji će raditi na sistemu 'Vista."

"Majkrosoftov" glavni advokat Bred Smit (Brad Smith) kaže da dnevne globe nisu rešenje. Zvaničnici Evropske unije odgovaraju da nemaju drugog izbora nego da kažnjavaju ovu kompaniju sve dok ona ne bude rešila da poštuje odluku suda. Majkrosoft je već platio Evropskoj uniji oko pola milijarde dolara globe, a od 15. decembra 2005. mu otkucava sat – 2.000.000 € dnevno. Ali šta je to za kompaniju koja svakog dana zaradi novih 40.000.000 $ neto.
XS
SM
MD
LG