Dostupni linkovi

Okončanje spora oko iranskog nuklearnog programa?


Američki ambasador u Ujedinjenim narodima John Bolton najavio je da su stalne članice Vijeća sigurnosti vrlo blizu dogovora o spornom iranskom nuklearnom programu. Postoji nada da bi velika petorka plus Njemačka na sastanku u Berlinu 30. ovog mjeseca mogli finalizirati sporazum. Agencija za atomsku energiju još je 8. ožujka prijavila Iran Vijeću sigurnosti tražeći od Ujedinjenih naroda da odredi akcije koje bi prisilile Iran da u cijelosti poštuje međunarodne dogovore o neširenju nuklearnog oružja.

Bolton je izlazeći pred novinare u New Yorku kazao da je došao trenutak odluke:

"Ključna stvar je da se u Vijeću sigurnosti počne otvoreno razgovarati, nakon skoro tri tjedna zastoja. To je važno ne samo zbog iranskog nuklearnog programa, već i zbog samog Vijeća sigurnosti."

No, još uvijek su nepoznati mogući detalji dogovora. Američka državna tajnica Condolleezza Rice je pred senatskim odborom u utorak kazala da je postignut kompromis između Zapada, koji je tražio čvršće sankcije, te Rusije i Kine, koje su bile spremne na blaže mjere prema Teheranu. Izgleda da je Moskva sada na korak bliže zapadnim stavovima i da je jedino još Peking za nastavak pregovora sa Iranom, umjesto davanja ultimatuma.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Qin Gand je rekao da Peking preferira da se iranski nuklearni program rješava u okviru Međunardne agencije za atomsku energiju, a ne kroz Vijeće sigurnosti UN:

"Mislimo da ima prostora za rješenja krize i međunarodna zajednica ne bi trebali posustati . Krizu treba riješiti pregovorima. Nadamo se da se pitanje nuklearnog programa Irana može riješiti diplomatskim putem."

Moskva, koja je više puta nudila Teheranu da se proizvodnja obogaćenog urana za iranske potrebe obavlja na ruskom teritoriju i koja je do sada držala srednji kurs između Washingtona i Pekinga, izgleda da je već poprilično iznervirana neodređenim stavom Irana. Ruski ministar obrane Sergei Ivanov je u utorak pozvao Iran da se izjasni prihvaćaju li ili odbijaju ruski plan o proizvodnji obogaćenog urana u Rusiji. Umjesto toga, iranska Ambasada u Moskvi je predložila da se proizvodnja obogaćenog urana obavlja u Iranu, uz sudjelovanje i drugih zemalja. Za sada na ovaj prijedlog nema reakcija. Iran, koji ponavlja da ima puno pravo razvijati program obogaćenog urana za civilne svrhe, proteklih je tjedana, ističu promatrači, i igrao na kartu iscrpljivanja međunarodne zajednice u pregovorima, koji nisu dali rezultate.

Po svemu sudeći odluka je blizu, iako je u ovom trenutku još neizvjesno da li će ona značiti oštrije mjere protiv službenog Teherana, uključujući i odobrenje za vojnu akciju. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da je malo vjerojatno da u sadašnjim okolnostima Svjetska organizacija pristane na bilo kakvo vojno rješenje krize.
XS
SM
MD
LG