Dostupni linkovi

BEOGRAD /BANJA LUKA


Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte (Carla) zatražila je danas u Beogradu od najviših zvaničnika Srbije konkretne korake u saradnji sa Haškim tribunalom.
Predsednik Srbije Boris Tadić joj je rekao, kako je objavio njegov kabinet, da je Tribunal izgubio kredibilitet, ali da će vlasti u Beogradu nastaviti saradnju. Ministar Rasim Ljajić, najviši zvaničnik državne zajednice Srbije i Crne Gore zadužen za saradnju sa Haškim tribunalom, zatražio je od Karle del Ponte "razumevanje" za situaciju u kojoj je Srbija.
Radio-televizija B-92 je objavila pozivajući se na obaveštene izvore da je haška tužiteljka rekla zvaničnicima Srbije da je ubeđena da je Ratko Mladić, ratni zapovednik srpskih snaga u Bosni i haški optuženik, u Srbiji i da vlasti te zemlje mogu da ga uhapse.
Glavna tužiteljka Haškog tribunala je ranije danas razgovarala sa predsednikom Vlade Republike Srpske Miloradom Dodikom i to u vojnoj bazi Međunarodnih vojnih snaga u Ramićima kod Banja Luke.
Premijer Dodik je izjavio nakon sastanka da su vlasti tog bosanskohercegovačkog entiteta odlučne u nameri da sarađuju sa Tribunalom i da glavna tužiteljka nije postavljana nikakve rokove.
"Nemamo ni jedne dileme u vezi sa aktivnostima na ispunjavanju obaveza prema Haškom tribunalu i privođenju optuženih za ratne zločine, i svi kapaciteti koje Vlada ima biće usmereni ka tome", rekao je premijer Dodik dodajući da mu je Karla del Ponte rekla da očekuje "intenziviranje tih aktivnosti" i da "Haški tribunal insistira na regionalnoj saradnji u hapšenju optuženih".
Glavna tužiteljka Haškog tribunala u poseti je Balkanu dva dana pre nego što bi trebalo da zvanično izvesti Evropsku uniju o stepenu saradnje postjugoslovenskih država sa Haškim tribunalom.
Ksenija Milivojević, čelnica Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije rekla je Radiju Slobodna Evropa da su pregovori sa Srbijom praktično već prekinuti.
XS
SM
MD
LG