Dostupni linkovi

Atelje "Džamonja" u Zagrebu


Svjetski afirmirani hrvatski kipar Dušan Džamonja otvara večeras u Zagrebu svoj atelje koji je u funkciji izlagačkog prostora, ali i začetak buduće Fondacije Džamonja. Razgovarali smo s umjetnikom, koji je proteklih petnaestak godina više bio cijenjen i prisutan u europskim metropolama nego kod kuće.

„Možda i kod kuće postanem slavan, barem nakon smrti“, izjavio je ovih dana 78-godišnji kipar Dušan Džamonja, zadovoljan novim radnim prostorom u samom središtu Zagreba, ali još više dobrim naznakama za trajno zbrinjavanje njegovih djela koja želi ostaviti Zagrebu.

DŽAMONJA: Otvara se galerija „Atelje Džamonja“ jer je tako zamišljeno u dogovoru sa gradom Zagrebom koji je otkupio prostor i uredio ga u tu svrhu, sa ciljem da to bude početak stvaranja jednog većeg muzejskog prostora za smještaj moje velike donacije.

RSE: Za otvaranje ateljea odabrali ste svoja najrecentnija djela. Izložbeni postav će se mijenjati, a najavljujete da će kod Vas izlagati i vaši svjetski prijatelji.

DŽAMONJA: U prvom redu mislim na one značajne umjetnike i kolege kipare koji imaju visoku reputaciju.

RSE: Punih trinaest godina, sve do 2000. godine, živjeli ste uglavnom u Bruxellesu. U tom razdoblju posebno se pamte Vaše uspješne europske promotivne izložbe na otvorenom. Najpoznatija je ona u Parizu.

DŽAMONJA: Imao sam sreću da sam dobio jedan od najljepših trgova u Parizu. To je bio početak koji mi je otvorio put. Tako su te skulpture, koje sam pet godina pripremao, išle na put i obišle nekoliko važnih gradova u Europi: Lisabon, Bruxelles, London.

RSE: Nakon jednog dugog ignoriranja Džamonje od strane Zagreba, Vi ste ponovo u Zagrebu.

DŽAMONJA: Ne bih to rekao. Ja sam uvijek bio prisutan u Zagrebu. Ignoriranja nije bilo. Možda je bilo nesporazuma i uglavnom nekih manjih grešaka.

RSE: Nedavno smo razgovarali povodom uklanjanja Vašeg reljefa sa zida Muzeja žrtva ustaškog logora u Jasenovcu, uz obrazloženje da se ne uklapa u novu koncepciju. Da li je riješena ta priča?

DŽAMONJA: Biće riješena kada vidim taj reljef tamo na zidu. Postoje dobre namjere da se to riješi. U kontaktu sam sa njima, tako da vjerujem da će se nešto riješiti. To je van pameti.

RSE: Poznat je vaš Park skulptura u Istri, u Vrsaru, gdje imate kuću i atelje. Imali po gradu Zagrebu Vaših skulptura?

DŽAMONJA: Vrlo malo. Prva skulptura koju je od mene grad otkupio je u Jurkovićevoj ulici. Taj dio je jako lijepo prostorno uređen i ima više malih trgova. Moja je ideja, ako se sve to skupa ostvari, da počnem te trgove oplemenjivati mojim skulpturama i tako na neki način formirati drugi park skulptura, ali u urbanom ambijentu, što bi bilo interesantno.

RSE: To bi bilo uključeno u Vašu buduću donaciju?

DŽAMONJA: Da. Takav je dogovor.
XS
SM
MD
LG