Dostupni linkovi

BEOGRAD /BANJA LUKA


Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte (Carla) razgovarala je jutros u vojnoj bazi Međunarodnih vojnih snaga u Ramićima kod Banja Luke sa predsednikom Vlade Republike Srpske Miloradom Dodikom.
Nije ništa još saopštila o sastanku.
Premijer Dodik je rekao da su vlasti tog bosanskohercegovačkog entiteta odlučne u nameri da sarađuju sa Tribunalom i da glavna tužiteljka nije postavljana nikakve rokove.
"Nemamo ni jedne dileme u vezi sa aktivnostima na ispunjavanju obaveza prema Haškom tribunalu i privođenju optuženih za ratne zločine, i svi kapaciteti koje Vlada ima biće usmereni ka tome", rekao je premijer Dodik dodajući da mu je Karla del Ponte rekla da očekuje "intenziviranje tih aktivnosti" i da "Haški tribunal insistira na regionalnoj saradnji u hapšenju optuženih".
Predsednik Vlade Republike Srpske je rekao i to da je sa glavnom tužiteljkom razgovarao i o "demontiranju" mreže podrške skrivanju haških optuženika.
Karla del Ponte je iz Banja Luke doputovala u Beograd na sastanke sa zvaničnicima Srbije.
Glavna tužiteljka Haškog tribunala prekosutra bi trebalo da zvanično izvesti Evropsku uniju o stepenu saradnje postjugoslovenskih država sa Haškim tribunalom.
XS
SM
MD
LG