Dostupni linkovi

Planiran i napad na Bijelu kuću


Pripadnik al-Kaide, Zakarias Musaui, svjedočio je protiv želje branitelja koje mu je odredio sud i koji smatraju da se on suočava s ozbiljnim mentalnim problemima i da bi svjedočenjem mogao sam sebe dodatno okriviti. Musauijevi odvjetnici su pokušali spriječti davanje njegovog iskaza pred sudom, tvrdeći kako al-Kaida uči svoje pripadnike da lažu kada su uhvaćeni, ali je sutkinja u ovom procesu odbila taj zahtjev.

"Trebao sam pilotirati avionom koji je trebao udariti u Bijelu kuću", rekao je Musaui u prvom javnom priznanju da je bio dio urote 11. septembra, 2001. godine, dodajući kako mu je tu misiju povjerio osobno Osama bin Laden. No, ključni dio njegova iskaza u sudnici bilo je priznanje da je u vrijeme kada je uhapšen, mjesec dana pred terorističke napade na New York i Washington, znao da se oni pripremaju, ali da je svjesno ometao istragu i lagao agentima FBI kako bi otklonio mogućnost da urota, pripremana za 11. septembar, bude otkrivena.

Taj dio iskaza ključan je za tužiteljstvo koje tvrdi da su se napadi 11. septembra mogli spriječiti da je Musaui tokom policijskog ispitivanja rekao istinu. Devetnaest terorista al-Kaide tog je dana otelo četiri putnička aviona i izvelo napade na New York i Washington u kojima je poginulo oko 3.000 ljudi.

Zakarijas Musaui je uhapšen u Sjedinjenim Državama mjesec dana prije tih napada pod optužbom za kršenje imigracijskih zakona dok je pohađao obuku za pilota jumbo jeta.

Tridesetsedmogodišnji Francuz marokanskog porijekla, jedina je osoba optužena u Sjedinjenim Državama za terorističke napade 11. septembra, a njegovo priznanje na sudu vrlo je važno, i to iz više razloga, kaže britanski stručnjak za terorizam Chris Bellamy:

"Vjerujem da ovaj slučaj potvrđuje kako javno suđenje može donijeti upravo rezultate kakvi se priželjkuju, odnosno da osoba praktično potvrdi svoje sudjelovanje u uroti i potvrdi da je naredbu dobila sa samoga vrha. Čvrsto vjerujem da su tajna suđenja i pritvaranja osumnjičenika bez podignute optužbe i bez suđenja neprihvatljiva u demokratskom društvu kojim vlada pravo i da ćemo, nastavimo li s tom praksom, zapravo uraditi upravo ono što teroristi i žele. Provociranje represije, oduvijek je jedan od klasičnih ciljeva svakog terorizma," kaže Bellamy.

Na suđenju u Alexandriji kraj Washingtona, kojem prisustvuju obitelji žrtava terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, porota treba odlučiti hoće li Zakarijas Musavi biti osuđen na smrt ili na kaznu doživotnog zatvora bez prava na pomilovanje.
XS
SM
MD
LG