Dostupni linkovi

Zatvorenici na godišnjem odmoru


Od ukupno 760 lica koja služe kaznu u tri kazneno-popravna zavoda u RS-u, 109 ih nije bilo u zatvorima tokom nenajavljenih inspekcija 23. marta. Do ovih podataka došlo je Ministarstvo pravde RS u akciji koju je podržalo entitetsko ministarstvo unutrašnjih poslova. Ustanovljeno je da u Kazneno-popravnom zavodu Tunjice kod Banje Luke, u trenutku inspekcije, u zatvoru nije bilo 40 kažnjenika. S obzirom na veći broj automobila parkiranih ispred kazneno-popravnog zavoda, inspekcija sumnja da jedan broj zatvorenika samo prespava u zatvoru. Vršilac dužnosti pomoćnika ministra pravde RS Boško Đukić:

„To je zaista nešto što nam ukazuje na određenu situaciju koja vlada u zatvoru - da jedan broj lica samo prespava u kazneno-popravnom zavodu. Znači, dolazi kolima, parkira ih i sutradan ide.“

Da određen broj zatvorenika ima povlašten položaj svjedoči i činjenica da su tokom inspekcije u tri zatvora kod osuđenika pronađena 3 mobilna telefona, 6 kuhinjskih noževa i dva peroreza.

Povod za cijelu priču o dopustima zatvorenika, bila je informacija da je jedan od uhapšenih u posljednjoj akciji privođenja narkodilera u Banjoj Luci u vrijeme izvršenja djela zapravo služio zatvorsku kaznu na Tunjicama.
Lica koje koriste dopuste da prave nova krivična djela - iznenađujuća su pojava i za samu policiju. Portparol Centra javne bezbjednosti Banja Luka Rade Mutić:

„Tokom prošle godine imamo dokaze za tri slučaja kada je lice koje je bilo na izvršavanju krivičnog djela činilo novo krivično djelo. Ta djela se odnose na ljude koji se bave prometovanjem i proizvodnjom opojnih droga, a u jednom slučaju radi se o licu koje se bavilo krađom automobila i reketiranjem.“

U policiji nezvanično kažu da se na dopuste iz kazneno-popravnih zavoda najčešće puštaju osuđeni za privredni kriminal i krađe automobila, a nerijetko i rođaci uticajnih građana.
Osuđeni imaju pravo na dopust, godišnji odmor, bolovanje ili privremeni prekid odsluženja kazne, kažu u Ministarstvu pravde RS. To ipak ne objašnjava veliki broj odsutnih osuđenika. Zbog toga je resorno ministarstvo najavilo da će u narednih 10 dana ustanoviti pod kojim uslovima su ova lica napustila zavode. Ministarstvo najavljuje da će uskoro biti poznato i ko je odgovoran za ovakvo stanje u kazneno-popravnim zavodima. Boško Đukić:

„Odgovoran je rukovodilac ustanove i, naravno, njegov tim. Svaki rukovodilac ustanove ima tri, četiri pomoćnika za različite oblasti koji pripremaju direktoru da može da potpiše da li lice ide ili ne.“

Iako se dešava da zatvorenik na dopustu počini krivično djelo, upravnik zatvora Tunjice Rajko Dunjić nedavno je rekao da to upravu zatvora zapravo ne zanima:

„Nas interesuje vladanje i ponašanje osuđenog lica dok je na izdržavanju kazne, odnosno u krugu zavoda. Međutim, mi ne odgovaramo za njegove postupke koje on čini prilikom korištenja redovnih vandomskih pogodnosti, koji je zakon omogućio svim osuđenim licima.“

Nenajavljena inspekcija ustanovile su da u kazneno-popravnom zavodu Kula u Istočnom Sarajevu u momentu provjere nije bilo 16, a u zatvoru u Foči 54 zatvorenika. Osim pronalaženja odgovornih, Ministarstvo pravde RS najavilo je i reviziju povlastica koje su imali zatvorenici.
  • 16x9 Image

    Maja Bjelajac

    U skoro dvije decenije novinarske karijere, izvještavala i istraživala o temama iz kulture, politike i društva za najveće medije u Republici Srpskoj o od 2006. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG