Dostupni linkovi

BRUXELLES


Povjerenik EU za proširenje Olli Rehn upozorio je danas da "neodgovorne" izjave o ograničenim mogućnostima za prijem novih članica u Uniju ugrožavaju razvoj demokracije i podstiču nacionalizam u zemljama zapadnog Balkana.
U interviewu za Reuters, Rehn je istaknuo kako bi bilo potpuno neodgovorno poljuljati posvećenost Unije zapadnom Balkanu "sada kada je stabiliziran najnestabilniji dio Evrope" .

KABUL
Afganistanac Abdul Rahman koji se preobratio na kršćanstvo pušten je iz zatvora i nalazi se na tajnoj lokaciji. Po talibanskim zakonima koji su još na snazi u Afganistanu, Rahmanu je prijetila smrtna kazna. Predstavnik UN-ove misije u Afganistanu Adrian Edwards je izjavio da je Rahman zatražio politički azil.
Talijanski ministar vanjskih poslova Gianfranco Fini kazao je da će od vlade zatražiti da se Rahmanu odobri politički azil u Italiji.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

XS
SM
MD
LG