Dostupni linkovi

Povratak na vlast miljenika Moskve


Prozapadne i liberalne stranke u Ukrajini pripremaju se za početak serije pregovora o formiranju koalicije koja bi trebala spriječiti dolazak na vlast proruske Partije regija, bivšeg premijera Viktora Janukoviča koja je, prema još uvijek nepotpunim rezultatima, na jučer održanim parlamentarnim izborima osvojila između 25 i 31 posto glasova.

Usporen ekonomski razvoj zemlje i razdor među liberalima koji su prije manje od dvije godine mirnom revolucijom blokirali pokušaj lažiranja predsjedničkih izbora na kojima je trebao pobijediti upravo Viktor Janukovič, dotadašnji premijer i ljubimac Moskve, doveli su do razočaraja birača i odrazili se na izborni rezultat prozapadnih političkih snaga – bloka Julije Timosenko i stranke Nasa Ukrajina, aktualnog predsjednika Viktora Jusčenka.

Izborne projekcije ukazuju da bi snage oko Julije Timošenko mogle dobiti između 22 i 24 posto glasova, dok bi Našoj Ukrajini moglo pripasti oko 15 posto. Samo koalicija posvađanih liberala, mogla bi osigurati tijesnu većinu u Parlamentu u odnosu na prorusku Partiju regija.

Očuvanje postignuća "narandžaste revolucije" u ovom je trenutku važnije od međusobnih nesporazuma, izjavila je jutros Julija Timošenko i najavila mogući koalicijski sporazum sa strankom predsjednika Viktora Jusčenka koji ju je prošle jeseni smijenio s mjesta predsjednice vlade, zbog sumnje da je umjesana u korupciju:

"U ovom trenutku mogu potvrditi da su moja Socijalistička i stranka Naša Ukrajina potpuno suglasne o tekstu koalicijskog sporazuma. Vjerujem da će taj sporazum biti potpisan, ali najvažnije je da nastavimo ono što smo prije 18 mjeseci počeli na ulicama naših gradova. To je za mene ključno."

No, predsjednik države Viktor Jusčenko odmah je otklonio mogućnost brzog koalicijskog sporazuma. Glasnogovornik njegovog ureda, Ivan Vasinjuk:

"Logično je da pregovori o formiranju koalicijske vlade počnu tek nakon objavljivanja službenih rezultata izbora i to je predsjednikov stav."

Ako i uspiju formirati koaliciju koja će ponovo dovesti Juliju Timošenko na mjesto premijerke, liberali će biti pod snažnim pritiskom opozicije čiji je čelnik Viktor Janukovič kapitalizirao na razočaranju birača i koji se još uvijek nada da će kao formalni pobjednik izbora moći privući u koaliciju i druge stranke, te tako osigurati povratak na vlast:

"Partija regija postigla je odlučujuću pobjedu i u ime ukrajinskog naroda, spremni smo preuzeti ogromnu odgovornost za uspostavu političke, ekonomske i socijalne stabilnosti zemlje. Spremni smo preuzeti odgovornost za formiranje vlade i pozivamo sve kojima dobrobit Ukrajine leži na srcu da nam se pridruži, bez obzira govori li ukrajinski ili ruski, nosi li narandžasti ili bijeli šal, živi li u Donjecku, Krimu ili Kijevu. Mi smo jedinstvena i ujedinjena Ukrajina."

Ako konačni pobjednik izbora još uvijek nije poznat, njihova organzacija i provedba dobila je pohvale Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju (OESS). Predsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a Alcee Hastings:

"Izbori od 26. marta dodatno su konsolidirali preokret u provedbi demokratskog izbornog procesa. Izbori su održani na transparentan način, uz veliko prisustvo stranačkih i nepristranih promatrača. Ovi se izbori mogu opisati samo kao slobodni i pošteni. Tako da možemo s pravom reći kako je narod Ukrajine najveći pobjednik izbora."

Na izborima je sudjelovalo 45 partija i koalicija. Novi saziv Parlamenta izabrat će novog premijera na prijedlog skupštinske većine.
XS
SM
MD
LG