Dostupni linkovi

Lažne cijene električne energije


Cijena električne energije za Aluminijski kombinat povećana je za 19,5 a ne 6 posto, kako su objavili iz Federalne regulacijske agencije za električnu energiju. Direktor Aluminijskog kombinata Mijo Brajković:

„Aluminiju je porasla struja 19,5 posto i Aluminij s tom cijenom ne može raditi. Ako se hitno ovo ne revidira, mislim da Aluminiju nema perspektive. Mi znamo da je svugdje teško raditi, mi znamo da nema jeftine energije, ali ne možemo s energijom rješavati socijalne probleme ljudi.“

Do povećanja cijena električne energije došlo je zbog gubitaka koje su ponovo zabilježili bh. rudnici, ali i nakon odluke Državne regulacijske agencije o poskupljenju prijenosa električne energije na 5, umjesto dosadašnjih 2,5 eura po kilovatu.

Zašto je obmanuta bh. javnost da se radi o povećanju cijena za 6 posto, umjesto 18,3 za građane BiH, ili 19,5 za privredne subjekte, u Aluminiju nisu željeli komentirati. Komentar nismo mogli dobiti ni u Udruženju potrošača BiH. Predsjednik Udruženja Mensud Lakota tek nam je potvrdio kako je odluka donijeta bez bilo kakve suglasnosti ovog udruženja:

„Bili smo na svim javnim raspravam, bili smo na izradi tarifnih pravilnika o cijeni električne energije. Međutim, pravo da vam kažem, dešavale su sve neke stvari, evo od uvođenja PDV-a do danas, koje praktično nisu išle onim tokom kojim bi trebale da idu. Naime, ovih dana, sasvim normalno, iskazali su rudnici velike gubitke. Da li je to sad bio razlog za ovakvo stajalište FERK-e i odgovornih u elektroprivredama, ja ne znam.“

Što kaže druga strana, odnosno prozvani FERK i DERK, danas nismo uspjeli saznati, jer su predstavnici regulacijskih agencija za utvrđivanje cijena električne energije ostali nedostupni za pitanja novinara.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG