Dostupni linkovi

Dva minuta ćutanja za Miloševića


U Skupštini Srbije je u sat i po – dva put odata pošta Slobodanu Miloševiću. Najpre su to učinili nezvanično samo poslanici njegove Socijalističke partije Srbije, u trenutku kada nije bilo kvoruma, a onda po drugi put i zvanično, kada su kvorum obezbedili poslanici vladajuće koalicije, nakon čega su u salu ušli i Radikali. Interesantno je da je predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković ovlastio upravo potpredsednika Parlamenta iz redova Socijalista, Zorana Anđelkovića, da ga zamenjuje na ovoj sednici.

ANĐELKOVIĆ: Molim za minut ćutanja za ubijenog predsednika Socijalističke partije Srbije, ranije predsednika Srbije i Jugoslavije, Slobodana Miloševića.

POSLANICI: Slava mu.

Poštu Slobodanu Miloševiću odali su Socijalisti i Radikali. Poslanici Koštuničine Demokratske stranke Srbije sedeli su na svojim mestima, dok su članovi Parlamenta iz ostalih vladajućih stranaka napustili salu. Demokratska stranka Srbije se i ovoga puta, kao i u nekim ranijim slučajevima kao recimo kod izvinjenja Radikalima, našla u nezavidnom položaju, što pokazuje susret Miloša Aligrudića, šefa poslaničkog kluba DSS-a sa novinarima.

NOVINARI: Zašto poslanici DSS-a nisu postupili kao njihovi koalicioni partneri?

ALIGRUDIĆ: Na koje partnere mislite?

NOVINARI: Na G17 plus, SPO..?

ALIGRUDIĆ: To je njihova stvar. Naša procena, uz svu moguću kritiku koju mogu dobiti za to, je bila da tome ne prisustvujemo. Mi smo ponovo došli na nastavak sednice, jer smo očekivali da se ne može jedno isto pitanje nekoliko puta postavljati.

Tomislav Nikolić, šef Srpske radikalne stranke:

„Kvoruma za početak sednice nije bilo, ali pošto je postojala opasnost da i bez nas ovu farsu sa minutom ćutanja odigraju, hteli smo da učestvujemo u tome. Bio je pokušaj jutros da i nas uvuku, tih 84 poslanika, i da minut ćutanja bude, a da u sali budu samo Socijalisti i Radikali i ostali su čisti.“

Ako je sudeći po nekim drugim primerima, Socijalistima će i ovakav ustupak biti dovoljan. Iako Zoran Anđelković, generalni sekretar SPS-a i predsedavajući ovom sednicom, kaže da će današnji dan u Pparlamentu biti predmet razmatranja u SPS-u, tim pre što nije želeo da odgovara na pitanja o daljoj saradnji Socijalista i Vlade:

„Mislim da je mnogo važnije da su u sali i da sede, nego da lupaju ili da napuste salu. Mislim da je mnogo nekorektnije napustiti salu zato što znate šta će da se desi.“

Očito je, kao i u mnogim ranijim situacijama, napravljen dogovor i učinjeni ustupci radi opstanka Vlade, ustupci koje pre svega čine poslanici premijerove stranke, ali ni predstavnici ostalih vladajućih stranaka, osim deklarativnih kritika, ne preduzimaju konkretne mere protivljenja. I ovaj čin predstavnici vladajućih stranaka, ne samo da nisu podržali, nego su i kritikovali. Sanja Čeković, poslanik Srpskog pokreta obnove:

„Mi smatramo da nikakvo poštovanje Slobodan Milošević od Srpskog pokreta obnove ne može dobiti i mi smo iz tog razloga i napustili salu kada smo se našli malo i zatečeni, jer nismo ni očekivali da će se po drugi put ponoviti isti scenario.“

NOVINARI: DSS je ostao u sali. Da li im zamerate?

ČEKOVIĆ: Zameram, jer mislim da čovek kao Slobodan Milošević nije zaslužio poštovanje ni ovog parlamenta, ni srpskog naroda. Ovo nije smelo da se desi.

Sve ovo što se desilo u Skupštini Srbije, za Svetlanu Lukić, autorku kultne emisije „Peščanik“ na Radiju B92, je pokazatelj da ova vlada, pre svega oličena u Demokratskoj stranci Srbije, niti hoće, niti može da napravi ikakav diskontinuitet sa Miloševićevim režimom:

„I ustvari, država Srbija preko svojih institucija, preko svojih organa, odala je na neki način počast Slobodanu Miloševiću, bez obzira na sve te trikove bedne i jadne, koji su danas bili u sali Skupštine Srbije. Dakle, nije slučajno da su poslanici G17 plus izašli, niti da je SPO izašao, a najmanje je slučajno da su poslanici Demokratske stranke Srbije ostali u sali.“
XS
SM
MD
LG