Dostupni linkovi

Prvi svedok odbrane odustao


Predstavnici državnih organa Srbije zasada ne žele da komentarišu odluku bivšeg predsednika Jugoslavije Zorana Lilića da se ne pojavi kao prvi svedok odbrane pred Međunarodnim sudom pravde u postupku koju Bosna i Hercegovina vodi protiv Srbije i Crne Gore. Oni najčešće, poput ministra pravde Zorana Stojkovića, loptu prebacuju na teren državne zajednice.

“S obzirom da znate da je SCG član međunarodne zajednice pa oni obavljaju taj deo tog posla tako da možda bi najbolje bilo, zaista ne govorim zlonamerno, najbolje da pitate gospodina Ljajića s obzirom da njegovo ministarstvo zaduženo za to i ministarstvo ino poslova. Ja vam govorim ko je nadležan, sud odlučuje o nekim stvarima, stranke stavljaju predoge, a nemojte da me terate da tumačim šta je on mislio kada je to rekao.”

Članovi pravnog tima Srbije i Crne Gore kažu da se vrhovni vrh izjasnio o Lilićevom učešću samim stavljanjem njegovog imena na listu svedoka. Nažalost, ta prilika je izgubljena o čemu je Međunarodni sud pravde i formalno obavešten, saopštava član tima Saša Obradović.

“Ja prosto ne vidim više tehničku mogućnost za tako nešto i bilo bi prema sudu vrlo neukusno da se na takav način ponašamo da najpre obavestimo sud o tome da nažalost on neće doći, na našu zaista veliku žalost, a potom da ponovo tražimo njegov dolazak.”

Od Zorana Lilića, nekadašnjeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije, očekivalo se da bude veoma važan svedok odbrane pre svega zbog toga što je njegov kredibilitet ojačan činjenicom da je i svedočio u procesu protiv Slobodana Miloševića pred Haškim tribunalom za ratne zločine. Da podsetimo, sam Lilić je obrazložio svoje odsustvo činjenicom da je u poslednje dve nedelja pola vremena proveo na Vojno-medicinskoj akademiji zbog problema sa srcem ali i nekim državnim razlozima.

“Ja sam još u januaru zamolio predsednika Vlade Gospodina Koštunicu, zamolio predsednika Republike Srbije Tadića kao i predsednika Srbije i Crne Gore da zaista država uzme učešća u pripremi tog samog čina. No, ostaje još tih sedam-osam dana i ukoliko se stvari promene, bez obzira na moje zdravstvene probleme, ja sam spreman da se pojavima pred Međunarodnim sudom pravde.”

Predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava Biljana Kovačević-Vučo zapaža da nije nevažno što se u Lilićevoj odluci da ne otputuje u Hag mešaju dva obrazloženja:

“Bolestan sam, dosta sam onesposobljen da svedočim ali i kad bih svedočio onda traži saradnju sa vrhom države. Pretpostavljam da je to povezano sa nečim što je on saznao kao predsednik države u to vreme, a kao predsednik države on je mogao da sazna samo neki podatak koji je možda još uvek zaštićen državnom tajnom. Suviše je šturo ovo što smo iz medija saznali. Ali sudeći po svedočenju koje je imao kao svedok optužnice u slučaju Slobodana Miloševića pretpostavljam da su to činjenice za koje je potrebna dodatna konsultacija sa vrhom države.”
XS
SM
MD
LG