Dostupni linkovi

MINSK


Lider beloruske opozicije Aleksandar Milinkevicc pozvao je gradjane da se u velikom broju okupe u subotu na demonstracijama u centru Minsku, a do tada i dalje svakodnevno protestuju zbog ponovnog izbora predsednika Aleksandra Lukassenka. Opozicija slavi 25. mart kao Dan slobode u znak sechanja na prvu narodnu belorusku republiku iz 1918.
Opozicija trazzi ponisstavanje rezultata nedeljnih izbora na kojima je Aleksandar Lukasenka osvojio 82,6 odsto glasova i treci predsednicki mandat. Izbore nisu priznale ni OEBS, SAD i Evropska unija. Rusija je cestitala Lukasenku na pobedi. Ministarstvo inostranih poslova u Moskvi je kritikovalo zakljuccke OEBS-a, isticcucci da su medjunarodni posmatracci pokazali pristrasnost.
Organizatori protesta su objavili da su vlasti tokom noci uhapsile vise od 100 opozicionih aktivista, ukljucujuci i nekoliko Milinkevicevih bliskih saradnika.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG