Dostupni linkovi

SDS ne izlazi na izbore?


Srpska demokratska stranka nema kapacitet da ispuni finansijske obaveze u visini od 1,7 miliona konvertibilnih maraka prema Privrednoj banci Istočno Sarajevo, zbog čega se postavlja pitanje da li će se ova politička partija moći registrovati za naredne opšte izbore.

Privremeni upravnik Privredne banke Istočno Sarajevo Tobi Robinson tužila je u junu prošle godine SDS i grad Istočno Sarajevo zbog višemilionskog duga koji su prema ovoj banci napravile fiktivne firme Spekta iz Pala i Matres iz Istočnog Sarajeva. U obrazloženju presude Osnovog suda u Sokocu navodi se da je dug firme Spekta nastao na osnovu kredita i pozajmica koje joj je Privredna banka Istočno Sarajevo isplaćivala od 1997. godine do preuzimanja privremene uprave, kao i da je dokazano da je SDS osnivač ovog preduzeća.

Potpredsjednik SDS-a Dušan Stojičić tvrdi da se cijeli postupak pred nadležnim sudovima odvijao uz otvorene mjere političkog pritiska na rad suda. Stojičić ističe da je centralni račun SDS-a ovom presudom u stalnoj blokadi, te da stranka mora prikupljati novac od članova i simpatizera kako bi bila u stanju da se prijavi na predstojeće opšte izbore:

„Mi smo najznačajniji dio tih sredstava, zahvaljujući intenzivnim aktivnostima koje smo vodili posljednjih mjeseci, prikupili i nadam se da ćemo u ovih preostalih nešto dana, koliko nam je na raspolaganju, skupiti i ostatak kako bismo došli u situaciju da konačno profunkcioniše naš račun i da od prihoda koje mi imamo kao stranka - i po Zakonu o finansiranju političkih stranaka i iz budžeta opština, gradova i iz budžeta republike - i prihodima od članarine vrlo brzo došli u situaciju da ispunimo ove neophodne obaveze koje su zakonski preduslov da bi se stranka prijavila za sljedeće izbore.“

U Izbornoj komisiji BiH kažu da dugovanja partije nisu predmet Izbornog zakona BiH. Član Komisije Vehid Šehić:

„Da bi određena politička stranka mogla biti ovjerena, da se ovjeri za učešće na izborima - znači ona je već registrovana kod sudova - mora dostaviti potvrdu da je uplatila taksu, rješenje da je registrovana stranka i dostaviti Izbornoj komisiji predizborni finansijski izvještaj.“

Ipak, da bi se SDS prijavio na sljedeće izbore mora imati potvrdu iz poreske uprave o plaćenim prezima. U ovoj stranci objašnjavaju da svoje poreske obaveze ne mogu izvršiti dok račun partije ne bude deblokiran. Podnošenje zahtjeva pred reviziju pred Vrhovnim sudom ipak ne odlaže izvršenje sudske presude.
  • 16x9 Image

    Maja Bjelajac

    U skoro dvije decenije novinarske karijere, izvještavala i istraživala o temama iz kulture, politike i društva za najveće medije u Republici Srpskoj o od 2006. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.

XS
SM
MD
LG