Dostupni linkovi

Poništene smjene zvaničnika


Od 1997. godine visoki predstavnici međunarodne zajednice smijenili su preko 160 zvaničnika u Bosni i Hercegovini, što političara, što direktora i funkcionera preduzeća, univerziteta, škola, bolnica. Visoki predstavnik Kristijan Švarc Šiling kaže da je upotreba takozvanih bonskih ovlasti bila neophodna:

„Smjena ovih zvaničnika je bila i jeste jedna izvanredna mjera. Preduzeta kako bi se stabilizovao mir u zemlji koja je izašla iz razarajućeg rata. Smjena je bila i jeste direktna intervencija u politički i pravni proces BiH, ali kako BiH ide ka evroatlantskim integracijama, postoje brojni razlozi zašto se ove zabrane moraju ukinuti. Problem smjene zvaničnika sada se mora rješavati u BiH, koja je sada pravna država, sa pravosudim institucijama koje su uspješno presudile brojne slučajave, uključujući tu i slučajeve ratnih zločina.“

Donoseći mjere za opoziv odluka o smjenama zvaničnika, osim onih koji su uklonjeni zbog nesaradnje sa Haškim tribunalom, Švarc Šiling je najavio da će se žalbe moći podonositi na dva nivoa. Pojednično, smijenjeni zvaničnici tražit će od visokog predstavnika da izmijeni uslove i ukine zabranu, te grupno - kako bi se mogli prijaviti da obavljaju funkcije u preduzećima, ili drugim javnim institucijama.

Švarc Šiling pojašnjava da on neće prosuđivati da li su odluke o smjenama bile tada pravno valjane, ali da sada može ocijeniti i da li takvi pojedinci mogu ponovo preuzeti funkcije u javnim institucijama. Naglašava takođe da je od ključnog značaja da bh. političari, institucije i, konačno, građani preuzmu veću odgovornost za vođenje zemlje. Da li je Bosna i Hercegovina sada zaista spremna da se sučava s onima koji krše zakone, bilo je jedno od pitanja upućenih visokom predstavniku:

„Aktuelni pregovori o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju bili bi neozbiljni, ukoliko smatrate da bh. političari nisu sposobni da preuzmu odgovornost za te pregovore. To je težak posao, treba riješiti velike probleme. Ako to bude radio Ured visokog predstavnika, onda oni opet mogu reći da nisu krivi za promašaje, nego da je to OHR. Ta igra više ne važi. Oni su odgovorni za svoje poslove i ovo je početak prave demokratije. Ako nisu za to spremni, onda bi pregovore o stabilizaciji i pridruživanju trebali odmah prekinuti, kao i tranziciju ka Evropskoj uniji.“

Švarc Šiling je dodao da vjeruje da je pravo vrijeme da se taj proces uradi, i to u roku od godinu dana. Ukoliko se to ne dogodi, uslijedit će teške posljedice za BiH.
XS
SM
MD
LG