Dostupni linkovi

Izmjene Ustava bez pune podrške u Parlamentu


Usaglašavanjem načina izbora članova državnog predsjedništva lideri sedam političkih stranaka postigli su dogovor o ustavnim promjenama u BiH. Iako je međunarodna zajednica zadovoljna postignutim sporazumom, članovi tzv. patriotskog bloka, koji čine Stranka za BiH, Socijaldemokratska unija i Bosanska stranka, najavili su opstrukciju njegovog prihvatanja u Parlamentu BiH. Beriz Belkić, Stranka za BiH:

“Glasat ćemo protiv i mi računamo da ćemo imati dovoljno poslanika koji će spriječiti ovo usvajanje.”

Mirnes Ajanović, predsjednik Bosanske stranke:

“Nisu nam dali legitimitet da bismo glasali za uništenje države BiH. Dakle, oborit ćemo mi to.”

Da prihvatanje sporazuma u parlamentarnoj proceduri neće biti jednostavno, svjesni su bili i samo potpisnici. Nakon okončanja višemjesečnih pregovora, lider SDP-a Zlatko Lagumdžija je kazao:

“Mi znamo da će to biti teško, da dvije trećine poslanika treba da daju svoj glas u oba doma. Mi to očekujemo. Znamo da će biti onih koji su protiv. Dobro je da se i oni čuju. To je sve dio demokratske tradicije ove zemlje, a nadam se i jedne, ipak, drugačije budućnosti.”

Kako su sporazumom stvorene mogućnosti blokada rada najviših državnih institucija postoji opasnost za disoluciju BiH, što je i motiv za opstrukciju njegovog usvajanja u Parlamentu BiH, smatra predsjednik Stranke za BiH Safet Halilović:

“Do sada se, naime, u vladi odlučivalo na način da su o općim odlukama glasa konsenzusom. Ali za sve što ide u Parlament, kao zakoni, imenovanja itd., bila je potrebna prosta većina. Po novom prijedlogu, u Vijeću ministara odlučuje se tako što uz većinu, dakle ministara kao takvih, mora glasati najmanje po jedan ministar iz svake etničke skupine, plus predsjednik Vijeća ministara.“

Amandmani na Ustav BiH bi se pred poslanicima Parlamenta BiH trebali naći 23. marta i to je prilika koja se uskoro neće ponoviti. Mario Brkić, glasnogovornik OHR-a:

“Iz Ureda visokog predstavnika apeliramo na članove Parlamenta da iskoriste ovu priliku. Ukoliko Parlament ne bude mogao ratificirati ovaj sporazum na vrijeme, za ove promjene, kakve god budu, neće biti druge prilike prije 2010. godine, odnosno sljedećih izbora.“

Ukoliko se usvoje dogovorene ustavne promjene, doći će do izmjena izbornog zakona u koji će se uvrstiti nova rješenja. Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS-a:

“Ukoliko dođe do promjena Ustava BiH, mora se prvo promijeniti Izborni zakon BiH, u roku od 150 dana prije održavanja izbora mora biti objavljeno održavanje izbora i do tada moraju biti jasne sve procedure.“

Da bi se izbori održali po novim ustavnim izmjenama, moraju stupiti na snagu najkasnije do 14. aprila, kako bi se 4. maja raspisali izbori. Član Izborne komisije BiH Lidija Korać:

“Ukoliko ne budu usvojene izmjene i dopune Izbornoga zakona, objavljene i stupile na snagu do 14. aprila, onda se izbori održavaju prema postojećem izbornom zakonodavstvu, bez obzira da li će amandmani na Ustav biti usvojeni u proceduri do 14. aprila ili ne.”

Predstavnici Stranke za BiH, Socijaldemokratske unije i Bosanske stranke vjeruju kako stranke koje su pregovarale nisu dobile mandat za cementiranje postojećeg stanja, te će ih pozvati da javno prezentiraju šta su potpisali.
XS
SM
MD
LG