Dostupni linkovi

BRISEL


Šefovi diplomatija zemalja EU razmatraće danas u Briselu pitanje strategije proširenja Unije, te u tom kontekstu i formalno potvrditi zaključke iz Salzburga o tome da će zemlje zapadnog Balkana biti dio tog proširenja.
Kako se saznaje, ministri će iznijeti stavove o stanju u BiH i Srbiji i Crnoj Gori.
Kada je u pitanju BiH, posebno će biti pomenuto pitanje promjene vlade u RS, koja će biti upozorena da će njenih potezi biti ocjenjivani prije svega kroz očekivanu podršku reformi policije i promjenama ustava, te jačanju institucija BiH.
Šefovi diplomatija, kako je najavljeno, Vladu Srbije će upozoriti da može izbjeći zastoj u pregovorima sa Unijom samo ako do kraja marta pruži "potpuno opipljive dokaze" Briselu i Hagu da su preduzeti najodlučniji koraci za hapšenje haškog bjegunca Ratka Mladića.
  • 16x9 Image

    Lejla Sarić

    Diplomirani žurnalista. U novinarstvu od 1996, a u sarajevskoj redakciji RSE od 2002. kao novinar za radijski program i TV Liberty, te urednik vijesti. Od 2005. godine je urednik i web master internet stranice Radija Slobodna Evropa, a od 2016. regionalni web urednik za Balkanski servis.

XS
SM
MD
LG