Dostupni linkovi

MINSK


Oko 10 hiljada nezadovoljnih pristalica beloruske opozicije okupilo se dosada na centralnom gradskom trgu u glavnom gradu Minsku nakon saopsstenja Centralne izborne kommisije da je aktuelni sef drzave Aleksandar Lukassenka ubedljivo pobedio na predsednicckim izborima odrzzanim u nedelju, osvojivssi 82,3 odsto glasova, dok je lideru ujedinjene opozicije Aleksandru Milinkeviccu pripalo svega 4,6 procenata.
Predsednik komisije Lidia Yermoshina je istakla da je Lukassenkkova pobeda joss ubedljivija na takozvanim zatvorenim izborima u bolnicama i u vojsci, odrzzanim pre neki dan.
"Sadassnji predsednik Aleksandar Lukassenka je osvojio 92 odsto glasova, kandidat ujedinjene opozicije Aleksandar Milinkevicc je na drugom mestu sa 2,9 odsto", kazala je Jermossina.
Kako javlja dopisnik Radija Slobodna Evropa Lyubov Lunyova demonstranti u medjuvremenu i dalje pristizzu.
"Policajci su rasporedjeni u autobusima u blizini, ali joss nisu izassli. Dosta je pripadnika bezbednosti u civilnim odelima. Ljudi uzvikuju "sloboda, sloboda", trazzecci promene", javlja nass reporter.
Demonstranti nose nacionalnu zastavu koju je aktuelni predsednik Aleksandar Lukasasenka zabranio, kao i zastavu Evropske Unije.
Glavni opozicioni kandidat Aleksandar Milinkevicc izjavio je tokom dana da neche priznati rezultate glasanja i pozvao na ponavljanje izbora zbog mnosstva neregularnosti.
"To necce biti validan rezultat, vecc lazziranja koje traje vecc dugo vremena. Takav ishod necce priznati veccina gradjana Belorusije niti demokratske zemlje, to je vecc occigledno. Occekujem da cce tek nekolicina ozbiljnih politiccara u Rusiji takodje prihvatiti to izvrgavanje ruglu demokratskih principa", kazao je Milinkevicc.
Centralna izborna komisija (CIK) Belorusije je saopsstila u nedelju vecce pre zatvaranja biralissta da je glasalo 87 odsto gradjana i da se izbori mogu smatrati uspelim, possto je izasslo visse od neophodnih 50 odsto biracca. Pobednikom se smatra kandidat koji je dobio visse od 50 odsto glasova.
"Pozivam vlasti na zdrav razum. Ovaj sukob ne bi trebalo da eskalira, niti da se podsticce. Treba nacci ressenje. Sednimo za pregovaraccki sto", kazao je Milinkevicc.
On je tokom dana pozvao svoje pristalice na okupljanje u nedelju vecce
vecceras, uprkos zabrani, zbog ccega se strahuje da bi moglo da dodje do sukoba policije i opozicionih pristalica.
Predsednik Bjelorusije Aleksandar Lukasenko izjavio je da ce u slucaju da veceras opozicija izvede narod na ulice i izazove nemire, "vlasti odgovoriti adekvatno". Nessto ranije on je izjavio da cce pripadnicima opozicije "polomiti vratove kao pacciccima. Snage bezbednosti saopsstile su da che svi koji krsse javni red i mir
biti tretirani kao teroristi.
Lukassenka je upozorio Zapad da se drzzi podalje od njegove zemlje.
"Mi drzzimo izbore zbog nas samih. Ja sam uveren da su gradjani Belorusije gospodari u svojoj zemlji i oni cce da odlucce ko cce biti predsednik, kazao je Lukassenka.
On je dodao da je predsednik SAD Dzzordzz Buss "terorista broj jedan na planeti".
Buss je nedavno za Lukassenka rekao da je poslednji evropski diktator, dok Lukassenko tvrdi da je cilj Zapada, a posebno SAD, da ga svrgne sa vlasti.
Lukassenka je vecc 12 godina na vlasti.
XS
SM
MD
LG