Dostupni linkovi

Poslednji evropski diktator


Pedesetjednogodišnji „Batka“ (Otac), kako zovu presednika Belorusije zbog načina na koji vlada, već još odavno je vosoko upisan na listu diktatora. Godine ’96. je raspustio Parlament, ’97. je proterao zapadne diplomate iz rezidencija u Minsku, ’99. je mrak pojeo čak trojicu njegovih potencijalnih protivkandidata - bivšeg ministra unutrašnjih poslova Jurija Zaharenka, vođu opozicije Viktora Gončara i biznismena Anatola Krasovskog. Godine 2000. je nestao i snimatelj ruske televizije Dmitri Zavadski. Oz Belorusije su 2001. proterani predstavnici Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, uz obrazloženje da su pomagali opoziciji.

Aleksandar Lukašenka, učitelj po obrazovanju, u sovjetsko vreme direktor jednog poljoprivrednog dobra, strastveni je hokejaš, uz to je i smučar i teniser. Zagovornik je zdravog života. Ne puši. Pije tek povremeno. Vlada neprestano od 1994., kada je izbore dobio zahvaljujući obećanjima da će iskoreniti korupciju. Od tada se održava na vlasti prvenstveno proganjanjem političkih protivnika. Kad izgubi pravo da vlada promeni zakone. Originalan je utoliko što sopstvene izborne pobede ne namešta na taj način pred izbore, već to radi otprilike na polovini mandata kada očito počinje da ozbiljno razmišlja o narednim izborima.

Kad je raspustio Parlament '96, sebi je dodelio veća ovlašćenja i produžio taj mandat sa pet na sedam godina. Pokriće mu je bio referendum. Zapad je to glasanje ocenio nepoštenim. Kada je i tih sedam godina isteklo, 2001., ponovo je pobedio na izborima. Dve godine ranije „Batkini“ politički protivnici su bilo nestali bilo utamničeni. Zapad je izbore ocenio nameštenima.

Godine 2004. menja Ustav koji ograničava jednu osobu na maksimalno dva predsednička mandata. „Batka“ je opet organizovao referendum i dobio podršku da može i dalje da vlada. I opozicija i Zapad su i ovo glasanje ocenili kao nepoštene. Decembra 2005. Parlament je donosi zakon da za širenje informacija štetnih po nacionalni interes sledi do tri godine zatvora. Slede zaplena opozicionih novina, proterivanje stranih posmatrača, ponovno zatvaranje pristalica opozicije, ukupno ih je oko 300 privedeno, pritisci na radnike državnih fabrika da glasaju.

Nezavisni kandidat koga podržava opozicija Aleksandar Milinkevič, Lukešankin rival sa najviše šansi, poziva pristalice da u nedelju uveče na skupu u Minsku "odbrane pobedu". Vlasti odgovaraju da su pripremile teško naoružanu policiju i da ukrajinski scenario neće proći. Još jednu pobedu beloruskog Batke malo ko dovodi u pitanje.
XS
SM
MD
LG