Dostupni linkovi

Zakonski regulisati odnose Srba sa Beogradom


Kosovski Srbi i druge manjine su građani Kosova kojima će se garantovati integracija u institucije i društvo, putem procesa decentralizacije, izjavio je u Prištini predsedavajući delegacije Kosova na razgovorima u Beču, Hašim Tači. Po povratku iz Beča, Tači je kazao kako je kosovska strana uspešno predstavila stavove Pregovaračkog tima, te da su razmatrana pitanja od interesa za građane Kosova, bez obzira na etničke razlike:

“Podržavamo međuopštinsku saradnju, ali ne u vidu horizontalnih linija ili kao neku međuvlast. Sa druge strane, zaključili smo da se međuopštinska saradnja mora zakonsku regulisati, na osnovu evropskih standarda ili uzimajući u obzir najbolju praksu.”

U Beču, 17. marta, delegacije Prištine i Beograda razgovarale su, u prisustvu međunarodnog pregovarača Albera Roana, o finansiranju, povezivanju opština i njihovoj vezi sa Beogradom. Prema rečima Tačija, to pitanje se mora regulisati u skladu sa kosovskim zakonima:

“Priština razume interesovanje Beograda za Srbe, građane Kosova, ali taj interes mora ići preko kosovskih institucija, te da se to pitanje reguliše putem bilateralnog dogovora između Prištine i Beograda.”

Lider najveće opozicione stranke, Demokratske partije Kosova je izjavio da je u cilju izgradnje države Kosova neophodno Srbima garantovati integraciju u institucije i društveni zivot. Članovi kosovske delegacije su izjavili da se iz Beča niko ne vraća ni kao pobednik ni kao gubitnik, već da se razgovori moraju sagledati iz racionalnog ugla. Sastanak je ocenjen kao korak ka reformi lokalne vlasti i decentralizaciji Kosova na osnovu principa integracije građana.
XS
SM
MD
LG