Dostupni linkovi

Desetine miliona Kineza ostaju neženje


Breffni O'ROURKE (Priredio Dragan ŠTAVLJANIN)

Prema zvaničnim podacima, u Kini je 2004 godine naspram 100 žena bilo 117 muškaraca, a u Indiji, 93 devojke prema 100 dečaka. Postoji bojazan da se, osim ljudske tragedije, višak muškaraca ne odrazi negativno i na političku i društvenu stabilnost. Strahuje se da milioni usamljenih mladića mogu svoje frustracije kanalisati kroz nasilje, kriminal i politički ekstremizam. Hu Jang Jing (Huang Ying), stručnjak iz pekinškog Instituta za seksualnost i polove, kaže da je uzrok problema već generacijama, to što dečaci imaju privilegovani status u odnosu na devojčice:

"To je kulturni problem, ljudi ne razmišljaju unapred, na primer, da će muškarcima biti potrebna žena da bi se oženili, naročito u ruralnim područjima, gde sin, čak i kada odraste, ostaje u porodici, dok devojka odlazi u drugu familiju. Oni smatraju da će sin izdržavati roditelje."

Mnogi muškarci, međutim, napuštaju sela da bi pronašli posao u gradu, što nameće pitanje opasnosti po zdravlje. Naime, očekuje se rast prostitucije i trgovine ženama u regijama sa mnogo neoženjenih muškaraca. Morin Ričardson (Maureen Richardson) iz Međunarodne organizacije za zdravlje porodice sa sedištem u Pekingu, upozorava da to može izazvati širenje infekcije HIV virusa:

"Brine to što će tokom velike migracije radnika, kako se populacija masovno kreće iz sela u gradove, gde se izgrađuju čitavi kvartovi za njih, sa mnoštvo novih poslove, što će mnogim muškarcima omogućiti dobre zarade i time novac kojim mogu da priušte sebi razne stvari, uključujući i seks."

Profesor Zang Kaining, direktor Instituta za reprodukciju u provinciji Junan, smatra da situacija nije tako strašna kako se može zaključiti na osnovu statističkih podataka. On kaže da često putuje u siromašna sela gde je video dosta devojaka. Po njegovom mišljenju, za vreme takozvane politike "jednog deteta", dečaci su imali prednost, pa su bili registrovani, a dosta je devojčica koje roditelji nisu prijavili:

"Po mom mišljenju, u Kini postoji dosta neregistrovanih devojaka i zato smatram da će za 10 godina biti mnogo više mladih žena nego što to podaci vlade ukazuju."

Kaining dodaje da, za razliku od pre deceniju, vlasti sada veoma ozbiljno pristupaju problemu debalansa u broju žena i muškaraca. I dok Kini još uvek ne postoji mnogo istraživanja o uticaju ovog fenomena na kriminal, sociolozi u Indiji su registrovali rast nasilja i ostalih anomalija u zonama gde je velika koncentracija muškaraca. Rekha Masilamani, šef Instituta za planiranje porodice u Nju Delhiju kaže da je naročito u srednjoj klasi izražena tradicionalna sklonost ka rađanju dečaka u odnosu na devojčice:

"Reč je o rastućem trendu u porodicama ruralnog porekla, pri tom bogatim, koje žele da sačuvaju neokrnjenom zemlju i imovinu dajući je u nasledstvo sinu, a ne da se bogatstvo rasipa deleći ga ćerkama."

Ona ističe da indijski dečaci i devojčice moraju da se obrazuju tako da razumeju da odbacujući ćerke zapravo podrivaju same temelje porodičnog života.
XS
SM
MD
LG