Dostupni linkovi

Neophodno je povezivanje sa regionom


Kosovo se mora integrisati u regionalne strukture jer je saradnja izmeĐu zemalja ovog regiona od suštinskog značaja za njihovu evropsku perspektivu. To je rekao u Prištini koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhard Busek. Nakon razgovora sa čelnicima kosovskih institucija, Busek je rekao da se Kosovo približava odluci o konačnom statusu, ali da na terenu još puno toga ostaje da se uradi:

“Sa jedne strane približavamo se odluci a sa druge strane situacija se poboljšava ali mnogo toga ostaje da se uradi, jer problemi još nisu rešeni. Ipak Kosovo se kreće u pravom smeru”, izjavio je Busek.

On je rekao kako Pakt za stabilnost ne učestvuje u pregovorima već podržava integraciju:

“Kosovo ne sme biti crna rupa na karti Evrope, već se mora povezati sa regionom u oblasti transporta, energetike, privredne saradnje i borbe protiv kriminala.”

Konkretno, on je naveo da su sporazumi o slobodnoj trgovini koje Kosovo potpisuje sa nekim zemljama regiona veoma važni za ekonomski razvoj, te da će formiranje ministarstava unutrašnjih poslova i pravosuđa doprineti borbi protiv kriminala. Busek kaže kako će uskoro početi razgovori o izgradnji koridora 10, koji podrazumeva izgradnju puta Niš – Priština – Skoplje, a što je prioritet Pakta:

“Regionalna saradnja je od suštinskog značaja za razvoj i perspektiva za članstvo u Evropskoj uniji”, kazao je Busek.
XS
SM
MD
LG